A kifogyhatatlan

Azt írja az újság, hogy a Fidesz gondolkodik azon, hogy ne csak 2x, de akár 4x is lehessen ingyen pénzt felvenni a bankautomatákból, sőt, minden bankautomata legyen képes arra, hogy egyszerre akár 100 000 ft-ot is ki tudjon adni! Akármikor.

Nekem tetszik az ötlet. Mert olyan lean.

Először is. Nem jó otthon, vagy a pénztárcában spájzolni a pénzünket. Egyrészt feleslegesen raktározni nem lean, mert foglalja a helyet és még őrizni is kell, hogy el ne lopják, plusz ha sok pénz van nálam, az ösztönöz a költekezésre. De ha 4x tudok kisebb összegeket felvenni, az más.

Aztán. Az is jó, hogy a bankomatnak mindig képesnek kell lennie arra, hogy 100 000 ft-ot ki tudjon adni, mert ez azt jelenti, hogy több lesz a munkahely, (több automata-feltöltő emberre lesz szükség). Persze, ez a második kívánság ellentmond az elsőnek (ne tároljanak az emberek otthon sok pénzt, inkább kisebb összegeket vegyenek fel egyszerre). Persze, kinek mi a kisebb összeg, ugye. Ha a Nobuban ebédelünk mindennap, kell is a 100 000 ft alkalmanként.

Azt is írja az újság, hogy az indítvány előterjesztője, - ha nem akarják, hogy a bankok új dolgozókat vegyenek fel, mert a szemét bankok a megemelkedett bérköltségre hivatkozva biztosan emelnének a díjakon is -, valószínűleg a kifogyhatatlan bankomatra gondolt, amikor azt kérte a jótündértől, a kormánytól, hogy bármely bankomat bármely időpillanatban legyen képes 100 000 ft-ot kiadni.

Én viszont azt kívánom, hogy ha már van jótündér, akkor ne olyan piszlicsáré dolgokat kívánjunk, mint a kifogyhatatlan bankomat: merjünk nagyot álmodni, és kérjünk kifogyhatatlan bankszámlát! Persze, ettől romba dőlne az ország, ezért előrelátóan arra gondoltam, hogy első körben elég lenne, ha csak nekem adná meg ezt a jótündér. :)