Érdekel-e az, ami érdekel?

Néhány nappal ezelőtt arról írtam, hogy csinálni akarok magamnak házi zen kertet, mert borzasztóan tetszenek a japánkertek, sokszor járok a Margit-szigetre az ottani kert miatt. (lásd még: Miért szeretem? sorozat)

Nos, házi zen kertem ugyan még nincs, viszont az elhatározás után 2 nappal azon kaptam magam, hogy a bal kezemben fogom a Hogyan nézzük a japán művészetet?, a jobb kezemben A buddhizmus rövid története című könyveket, közben olvasásra várnak a Régi japán kertek és A harmónia kertje - A kert harmóniája: Zen kertek c. könyvek, és próbálom megérteni, mi is az a zen kert, azon kívül, hogy állati jól néz ki.

Pedig a házi zen kert nem nehéz, ennyiből áll:

Azaz némi homok, kavicsok és a képen nem látható gereblye, amivel a vonalakat húzzuk a homokba. Minek ehhez a buddhizmus története?

A dolgok (vagy micimackósan: A Dolgok) azonban sokszor többek, mint aminek látszanak. Példának okáért ott a lean, annak is az 5S eszköze.

Nem tudod, mi az az 5S? Nézz utána a lean szótárban!

Ránézésre nagyon egyszerű. Végy egy kis rendet: vonalak a földön, címkék a dobozokon, ilyen volt-ilyen lett képek a falon, némi napi-heti-havi audittal megbolondítva, és kész is. Aztán eltelik néhány hónap, és bár van vonalunk a földön, címkénk a dobozon, képek a falon és auditunk is, még sincs 5S-ünk. A fene se érti. Lehet, hogy elfelejtettük elolvasni A buddhizmus rövid történetét?

Amiből megtudhattuk volna, hogy tulajdonképpen mi az ördögnek is kell nekünk az az 5S? Mire akarjuk használni? A célja ismeretében el tudjuk mondani, hogy nekünk tényleg az 5S kell? Akarunk rá időt, energiát szánni, vagy csak annyi van az akarásunk mögött, hogy  "de jól néz ki, nekünk is kell egy ilyen"? És a többi lean eszköz? Arról tudunk legalább annyit, mint az 5S-ről? Mert az 5S-ről nagyon jó képeket és videókat lehet találni a neten. De találsz-e a just in time-ról? A kanbanrendszerről? A kaizenről? A hoshin kanriról? Az ember tiszteletéről? (Hosin miről...?)

Ezekről is találsz infót a lean szótárban!

Én tudom, hogy neked a lean kell, mert én tudom, mi a célja. :) De te is tudod, vagy csak megrendeled a tanácsadótól és aztán várod a csodát?

Én azt várom, hogy egyszer egy lean tanácsadáson azzal fogadjon a cég, hogy Tündi, hallottunk egy konferencián a leanről, amin felbuzdulva elolvastuk a Lean szemléletet, és a Toyota-módszert, megvettük a Zsebedben a lean sorozatot, és még egy csomó szakkönyvet (és a blogod is olvassuk :). Hát el vagyunk ájulva, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy nekünk a lean kell! Nekünk kell a lean!

Én nem kavicsokat és homokot akarok tárolni a lakásomban, hanem egy zen kertben akarok gyönyörködni, ezért nem csak érdekel a japánkert, de érdeklődöm is iránta. És te? Vonalakat akarsz a földön, vagy 5S rendszert?

Téged valóban érdekel az, ami érdekel?