A hatékonyság csak akarat kérdése

Ugye, hogy tudunk mi hatékonyak is lenni, ha akarunk?

Ezen a videón, amit a Totalcaron találtam, azt látjuk, amint rendszámot lopnak egy furgonról. Alig több, mint 1 perc alatt sikerült végrehajtani ezt a fontos műveletet, de azért még így is maradt kaizenelnivaló. Bár figyelemreméltó, ahogy a BMW kicsit hátratolat, hogy egy vonalban legyen a furgonnal, sajnos a furgonnál ügyködő jómunkások nem egyidőben végeztek a saját műveletsorukkal, ezért a bal oldali jómunkásnak a BMW jobb oldalához, a jobb oldalinak pedig a BMW bal oldalához kellett vinni a leszerelt rendszámot. Nem baj, fiúk, lesz ez még jobb is!

Ez a videó számomra azt bizonyítja, hogy a leanhez sokszor nem drága tréningek és tanácsadók kellenek, hanem egy csipetnyi akarat, és az, hogy személyesen is érdekelve érezzük magunkat a folyamat hatékonyságának a növelésében, a vevőink kiszolgálásában. Ezt az érzést kellene valahogy a menedzsmentnek beleplántálni a dolgozók gondolkodásmódjába legalább úgy, ahogy a rendszámlopókéba sikerült.

Persze az is kiderül a videóból, hogy nem biztos, hogy mindig az a hatékony, ha egy adott feladatot mindig a lehető legkevesebb emberrel próbálunk megoldani, és ha "hatékonyságnövelés" címén az az első dolgunk, hogy elküldjük az emberek egy részét.