A pénzcsinálás és a lean

Van-e kapcsolat a kettő között? Szerintem nincs. Abban az értelemben nincs, hogy azért, mert te pénzt csinálsz valamiből, esetenként borzasztóan sok pénzt, attól még maga a folyamat, amivel csinálod még telis-tele lehet veszteségekkel. (A drog- és fegyverárusítást, mint nagyon jól jövedelmező üzletágakat ne is vegyük ide, ezeknek már a puszta léte is veszteség, de még mekkora!)

Szóval maradjunk a hagyományos üzleti vállalkozások talaján. Vannak ügyfelek, akik valamiért leanezni akarnak. Csak az ördög tudja, hogy miért, mert amikor sorra vennénk a problémákat és megoldásokat adnánk rá, akkor kinéznek az ablakon, meglátják az Audi Qnemtudomhányasukat, és megkérdezik, hogy de hát hol itt a probléma? Itt áll a szuperkocsim az ablak alatt, te milyen autóval jöttél?

A lean világában az, hogy neked milyen autód van, nem fokmérő. Az a fokmérő, hogy a folyamatod milyen. Ha a rosszul szervezett folyamataid ellenére sok a pénzed, az csak egyet jelent: marha nagy mázlid van az üzletágaddal, amiben dolgozol. De egyrészt a mázli olyan dolog, ami elmúlik egyszer, másrészt ha pedig nincs mázlid, akkor lehet, hogy érdemes megfontolni a lean használatát, hátha neked is Audi Qnemtudomhányasod lehet a végén.

Címkék: hozzáállás