Ez vajon SMED?

Azt olvasom, hogy a Szojuz űrhajó rekordidő alatt ért el a Nemzetközi Űrállomásig, 2 nap helyett 6 óra alatt. Vajon ez a SMED témakörébe tartozó hír? Tekinthető-e átállás-fejlesztésnek az A-ból B-be való eljutási idő lerövidülése? Ha nem, akkor minek tekinthető?

Sajnos, a lényeg már megint nem derül ki a cikkből, hogy ti. hogyan érték el ezt az eredményt, és ha elérhető, akkor eddig miért nem alkalmazták? Miért kellett eddig 2 napig utazni az űrállomásig?

Azt írják, a kétnapos utazás során az űrhajósoknak bizonyos feladatokat kellett végrehajtaniuk, amikre most már nem lesz idő (vagy csak nagyon kevés), sem lehetőség, mivel a rövid utazási idő miatt nem vehetik le a szkafandereiket, sőt az üléseikből sem mozdulhatnak el. Vajon fontosak ezek a feladatok az űrhajó visszatérése és/vagy az űrállomáson tartózkodás szempontjából? Ha igen, akkor most mi lesz, ha nincs rájuk idő? Hogyan rövidítették le a feladatok elvégzésének a hosszát? Ha nem fontosak, akkor pedig miért foglalkoztak velük eddig? Unaloműzőnek?

Megannyi kínzó kérdés... :)

Címkék: űrhajózás SMED