Csak a kezdőrúgás hiányzik?

Ennek a bejegyzéshez nem sok köze lesz a leanhez. Annyiról lesz csak benne szó, hogy az emberek mennyire nem tudják, hogy mi az érték.

Van ez a kickstarter.com nevű oldal, aminek az a lényege, hogy emberek kitalálnak dolgokat, amiket meg szeretnének valósítani, de nincs hozzá pénzük, ezért nekiállnak befektetőket keresni. Ez idáig nem újdonság. Az újdonság ott van, hogy nem a milliárdosok között keresik a befektetőket, hanem a kisemberek között. A tervezett projektet feltöltik a kickstarterre és megadják, hogy mennyi pénz kellene az elindításhoz. Az emberek pedig, ha jónak találják az ötletet, adnak rá pénzt.

Ötletnek idáig ez nagyon jó. Csupán két dolgon csúszik el. Nem mindig jön össze a pénz, és ha össze is jön, késik a megvalósítás. Az Indexnek ebben a cikkében van is néhány példa rá, hogy milyen projektek csúsznak.

Én találtam egy harmadik okot is, ami miatt a kickstarter nem igazán működik. A projektek nagy része semmilyen értéket nem képvisel. Helyesbítek: semmilyen értelmes értéket. Legtöbbje arról szól, hogy van egy banda, aki kiadná az első lemezét. Van egy művész, aki képregényt rajzolna, elkészítené a dokumentumfilmjét, divattervező, aki a kollekciójához keres szponzort, videojátéktervező, aki játékot tervezne és hasonlók. De hol maradnak a valódi találmányok? Senki nem akarja már megtalálni a rák ellenszerét? A benzint helyettesítő tökéletes anyagot? Feltalálni az örökmozgót? :) Hol vannak azok a projektek, amik valami értéket adnának az emberiségnek? Ennyire felszínesek vagyunk, hogy "dolgozni", az emberiség jól-létén munkálkodni már senki nem akar, csak filmezni, énekelni és divatot meg videojátékot tervezni?

Egyik projektre sem tervezek pénzt adni. Bár a Halálcsillag felépítésére alapított projekt támogatásán elgondolkodtam. :)