Prometheus, avagy think out of the box, avagy a félelem

Már majdnem 2 hete nem írtam semmit a blogba, mert - valljuk be őszintén - be voltam rezelve az új bloghu-s motortól. Mert mindenhol azt olvastam róla, hogy hűdemás, hűdebonyolult, hűdenemműködik, röviden: hűdeszar. Nekem eddig igazából csak egy problémám van vele: a blogbejegyzések listájában, ami az adminfelületen megjelenik, az időzített bejegyzések (azaz azok, amiket egy későbbi időpontra dátumoztam, hogy majd akkor jelenjenek meg, nagyon hasznos fícsör), a régi bloghun rózsaszín hátterűek voltak, míg a már megjelent bejegyzések zöldek. Most minden egységesen fehér hátterű, és ez nem jó. Sokan panaszkodtak már rá, remélem, előbb-utóbb kijavítják. Szóval egyelőre úgy érzem, kár volt parázni, és blogszünetet tartani. Legyen ez tanulság arra nézve, hogy a változás nem biztos, hogy fájni fog csak azért, mert változás. Nem kell tőle félni.

De hogy jön ide Prometheus? És egyáltalán: Prometheus vagy Prométeusz? Természetesen az előbbi, és akik jártasak a filmekben, azok már sejtik, hogy a születésnapom örömére megnéztem Ridley Scott legújabb sci-fijét a moziban, ami a fenti címet viseli. A tartalom röviden: A nyolcadik utas: a Halál c. opusz előzményfilmjéről van szó, azaz megtudjuk, hogyan keletkeztek és miért az alienek, amikkel aztán majd Ripley hadnagynak fel kell venni a harcot.

A film unalmas. Azt is megmondom, hogy miért. Mert Scott nem mert think out of the box lenni, azaz megijedt a változástól, a változtatástól. Hogy miért gondolom ezt, ahhoz ismerni kell a Nyolcadik utas sztoriját, ami röviden annyi, hogy Ripley hadnagyék űrhajója, hazatérőben a Földre leszáll egy bolygón, ahonnan segélykérő jeleket észlelnek. A jelek egy idegen űrhajóból származnak, és mire rájönnek, hogy nem SOS jelekről van szó, hanem éppen hogy figyelmeztető jelekről, addigra késő. Az űrhajóban talált már halott idegen lényhez hasonlóan őket is megfertőzi majd megtámadja egy alien, aki Ripley kivételével a hajó teljes legénységét elpusztítja. A Prometheus arról szólt volna, hogy az az idegen hajó, benne a halott idegen lénnyel hogyan került arra a bolygóra, amin Ripley-ék megtalálták őket. Scott itt hatalmas ziccert hagyott ki, egy olyan ziccert, amit én már hosszú-hosszú-hosszú évek óta várok a filmkészítőktől: egy sci-fit emberi lények nélkül. Mert természetesen most is csak az derül ki, hogy az alienek korántsem ismeretlenek a földi ember számára, sőt, szinte mi hoztuk létre őket. Megmondom őszintén: nekem ez uncsi.

Egy ilyen sztorit az alábbi irányba kellett volna elvinni: idegen lények számunkra idegen társadalma. Saját problémáik, arra keresett megoldások. Hogyan hozzák létre (akarattal? véletlenül?) az alieneket. Esetleg nem hozzák létre, hanem ők is úgy bukkannak rájuk valahol? Mit tesznek ellenük? Ezen "tevés" közben szembekerülnek-e olyan morális problémákkal, amivel a földi emberek szoktak szembekerülni (pl. fel lehet-e áldozni egy embert, hogy a többi megmeneküljön?), vagy nekik saját normáik, szokásaik, törvényeik vannak?

Hihetetlen gazdag fantáziavilágot lehetett volna létrehozni, nem csak látványilag, de mondanivalóban is és nem bánom, lehetett volna benne 3D, 4D vagy akár 56D is... de ez így, ahogy elkészült, lapos. Ugyanez a problémám más sci-fikkel is. A legtöbbjén, ha idegen lény van benne, csak annyi történik, hogy megjelennek felettünk - természetesen leigázási szándékkal -, mi meg jól elűzzük őket. Hogy miért jöttek pont ide? Hogyan és mikor fedeztek fel minket? Mikor jutottak arra a következtetésre, hogy nekik pont a globális felmelegedéssel küzdő, ásványkincseit lassan kimerítő, koszos Föld kell? Tanítanak-e minket az iskoláikban? Hogyan választják ki azokat, akiket hozzánk küldenek? Hogyan építik az űrhajóikat? Vannak-e náluk is vállalatok, amiknek dolgozóik vannak és menedzsmentjük vagy rabszolgákat tartanak (esetleg egy harmadik féle idegen lényeket)? Milyen a történelmük, a társadalmuk, az egészségügy, az oktatás, a sport? Értelmezhető-e mindez rájuk?

Hát nem lenne érdekes egy sci-fi az idegenek szemszögéből az unalomig ismételt megtámadnak minket-elűzzük őket-közben kiderül, hogy mi hoztuk létre őket klisé helyett?

Hollywoodnak üzenem: merjetek változtatni a sztenderdeken, higyjétek el, nem fog fájni!