Állj be a sarokba és dolgozz!

Ezt várná el az alkalmazottaitól a legtöbb cég, eszerint a cikk szerint. A legjobb az lenne, ha a dolgozóhoz hozzá se kellene nyúlni, nem kellene motiválni, hajtani, ellenőrizni, irányítani, hanem csak úgy beállna a sarokba, a főnök megnyomná rajta a "Munka" gombot, és elpöfögne ott nyugdíjig. Lehetőleg éjjel-nappal, mint megbízható jó géphez illik.

Én nem csodálkozom azon, hogy a vezetők így gondolkodnak. A leanben van egy olyan eszköz, hogy TPM. Ennek az a lényege, hogy a gépeinket rendesen karban kell tartani, tisztítani és úgy általában odafigyelni rájuk, hogy jó sokáig tudjanak dolgozni, és termelni a profitot. Hát, a vezetők többsége nem figyel oda a gépekre. Karbantartásra "nincs pénz". Szerintem inkább akarat nincs...

Csodálkozunk, ha a humán TPM ugyanígy nem működik? Az embert ugyanúgy kell tisztogatni, karbantartani, odafigyelni rá, mint egy gépre, sőt, még jobban, mert a gép nem ad be ötletet a hatékonyság növelésére, nem akarja jobbítani a munkakörülményeket, nincsenek innovatív ötletei a cég profiljának szélesítésre, az ügyfelek elégedettségének növelésére.

Jut eszembe. A vezetők legnagyobb problémája az emberekkel kapcsolatban, hogy ötletelnek, folyton kérdeznek, és semmi se jó nekik úgy, ahogy 20 éve volt. Felháborító. De nem baj, mert ha már végképp elromlanak a humán TPM teljes hiánya miatt, egy laza mozdulattal ki lehet őket cserélni a legújabb modellre! Vagy egy robotra.