A rendelet

Olvasom, hogy kijött egy rendelet, ami szerint a jövőben a patika forgalma és a nyitvatartási ideje kell, hogy meghatározza, hány gyógyszerészt kell alkalmazniuk.

Ez kiváló ötlet. Sőt, ki kellene terjeszteni minden iparágra.

Tudniillik két legyet ütnek vele egy csapásra. Az első légy: csökken a patikusok munkanélkülisége (bár a cikkben azt olvasom, hogy vannak olyan részei hazánknak, ahol már most sem egyszerű szakembert találni), a 2. légy: végre kihalnának az olyan haszontalan jószágok, mint a leanesek: a lean mérnökök, a lean koordinátorok, a lean menedzserek, nem beszélve ezek leghaszontalanabbjairól, a lean tanácsadókról. :)

Mert ugyan mi szükség lenne rájuk, ha mindössze két, egzaktul mérhető paraméter elegendő arra, hogy megállapítsuk, hány ember képes elvégezni az adott munkát? Ha van X ezer vényem, arra kell Y ember. Pont. Ezen innentől fogva az égvilágon semmit nem kell optimalizálni. Ennyi vényre ennyi dolgozó kell, központilag megaszonták, így hát ez így van jól, akár el tudja végezni ennyi ember a munkát, akár nem.

Most képzeljük el ezt a kánaánt minden más iparágban: 100 kiflinként kell még egy pék. 10 vendégenként kell még egy fodrász. 100 autónként kell még egy sori operátor. Mert csak. Mert ez van a rendeletben. Lesz itt mindjárt 1 millió új munkahely! Ha ezt még megbolondítjuk azzal az ötletemmel, hogy minden X négyzetméteres munkahelyen kötelező legyen Y embert alkalmazni, akár 2 millió új munkahely is lesz, akárki meglássa!

(Ha most valaki azt hinné, hogy a lean arról szól, hogyan rúgassunk ki embereket a hatékonyabb munkavégzésre hivatkozva, az téved. Ez a kis írás arra kíván rávilágítani az irónia eszközeivel, hogy milyen nonszensz felülről, az adott helyi viszonyokat - beleértve a vevők igényét - figyelmen kívül hagyva meghatározni, hogy egy adott munkahelynek hány embert kötelező alkalmaznia. Persze a túlsó véglet sem jó, a minimálnál is minimálabb létszámmal működni - ahogy sajnos ezt sok helyen látom. A megoldás a kettő között félúton van, ezt a félutat segít megtalálni a lean. A félutat pedig úgy hívják: optimális létszám. De azt, hogy mi az optimális, és azt, hogy mi lean és mi nem az, nem a parlamentben kell eldönteni, hanem a gembán.)