Furcsaságok

Az elmúlt hetekben, jártomban-keltemben két furcsasággal is találkoztam.

Az elsőt akkor láttam, amikor benéztem egy fodrászat ablakán, és azt láttam, hogy a fodrász éppen vágja a vendég haját. De mi ebben a furcsa? Az, hogy a fodrász kb. 2 méter magas volt, így szó szerint derékszögben meghajolva vágta a vendég haját. 1 vendégnél még elmegy ez a póz, de nem szeretnék ennek a fodrásznak az aznapi sokadik vendége lenni. Azt meg feleslegesnek tartom megkérdezni, hogy miért nem emelte meg a vendéget székestől, hiszen ha a szék emelhető lett volna, akkor biztosan megemelte volna. Azt meg főleg ne kérdezzük, hogy nem emelhető szék mellé miért állítanak 2 méter magas fodrászt, vagy fordítva: 2 méteres fodrász mellé miért tesznek nem emelhető széket. Feltételezem, hogy a tulaj úgy gondolja, hogy a szék adott, a fodrász adott, így ebben a helyzetben nem lehet mit tenni...

A másik furcsasággal az egyik egyetemen találkoztam. Egy termet mentünk megnézni, ahol órát tartottunk volna. A terem jó volt, így megkérdeztük az épület portását, hogy meddig lehetünk a teremben, mikor kell legkésőbb leadni a kulcsot. A hölgy nem tudta, mert hogy nála kulcsok nincsenek. Hát kinél vannak? Nem tudja... Átmentünk egy másik épületbe, ahol tudtuk, hogy van kulcsos portás. Őt is megkérdeztük, hogy az előző épület termének a kulcsát hol kell felvenni és meddig kell leadni. Nem tudja. Megkérdeztük, hogy nála vannak-e egyáltalán annak az épületnek a kulcsai? Hát, azt sem tudja. Meg kell nézni... A furcsaság ebben az, hogy mögötte ott volt a kulcsos fal, viszonylag rendesen felcímkézve. A kulcsos fal nem volt olyan óriási, hogy ne lehetett volna fejből tudni, hogy mely épületek kulcsai lógnak rajta, pláne olyan portásoknak kellene ezt tudni, akik szemmel láthatóan nem tegnap kezdték ott a portási szakmát. Miért nem tudta mégsem, hogy nála van-e a kulcs? Jó kérdés. Szerintem a jó öreg közönnyel állunk szemben.

(Megjegyzés: másnap nyitva találtuk a termet, megtartottuk az órát, és éppen végeztünk, amikor bejött egy hölgy, hogy ő tíz perc múlva zárna, igyekezzünk a pakolással. Azt nem derült ki, hogy ő melyik épület portása volt, ha egyáltalán portás volt.)