Háborúzz is, ne csak szerkessz!

Lehet, hogy a sok vitának, véleménykülönbségnek, a néha már-már háborús állapotoknak lesz valami pozitív hozadéka is a világ számára?

Ugyanis a kutatók elkezdték kielemezni a Wikipédia szerkesztői háborúit. A Wikipédia nagy előnye - legalábbis ebben az esetben - az, hogy minden változtatás archiválva van, így minden vita is, és minden vita minden változata. Azaz pontosan, percről-percre visszakövethető a Wikipédia összes vitája, azok éppen aktuális változata. Ez - ahogy írják - egy aranybánya a kutatóknak.

A leszűrt konklúziókat (olvassátok el őket a cikkben) és a megalkotott modellt remekül tudják majd használni a konfliktusok kezelésében, akár üzleti környezetben is. Ez ugye nekünk akkor lehet fontos és hasznos, ha meg kell győznünk a munkatársainkat, ügyfeleinket a lean értelméről és hasznosságáról.

Örülök, hogy én, mint wikipédista, hozzájárulhatok a világ jobbá tételéhez, bár azt azért nem gondoltam volna, hogy ezt éppen a vitáimmal teszem, és remélem, hogy azért a cikkszerkesztéseim is hasznosak egy kicsit. :)