A kívülálló szeme

Olvasom a hírt, hogy egy amerikai srác már túl van az egymilliomodik Wikipédia-szerkesztésén. Aki olvassa a blogom, az tudja, hogy én is szerkesztem a Wikipédiát, és még a Wikimédia Magyarország Egyesületnek is tagja vagyok, mert fontosnak tartom a Tudás terjesztését, de azért egymillió szerkesztésem még 100 éves koromra sem lesz, pedig az még jócskán odébb van. Szóval le a kalappal a srác előtt, tényleg emberfeletti a teljesítménye, ha csak a darabszámot vesszük.

Ami azonban legalább ennyire megfogott a cikkben az az, hogy a cikket író újságíró végre rájött, mi okozza azt, hogy egyre kevesebb a szerkesztő a Wikipédiában. Nem csak a magyarban vagy az angolban, hanem úgy világviszonylatban. A szerkesztők száma azért csökken, "mivel a szerkesztők áldásos munkáját az oldal anyagilag nem értékeli". Pont. Hogy mi ott az egyesületben mennyit agyalunk ugyanezen, hogy miért csökken a szerkesztőszám, az újságíró meg csak úgy bumm, rájön. Nincs ezzel baj, hogy rájött végre valaki, elvégre a lean tanácsadók is azt állítják magukról, hogy csak úgy odamennek a céghez, és pár nap alatt rájönnek a probléma gyökérokára. A különbség csak annyi, hogy az újságíró nem lean tanácsadó. Nem hiszem, hogy akár csak annyi időt is rááldozott volna a Wikipédia helyzetének a tanulmányozására, mint az a lean tanácsadó, aki legalább pár napig tanulmányoz egy céget, de inkább tovább.

Jó lenne persze, ha ilyen egyszerű lenne a szerkesztők elmaradásának a megoldása, de hát mint minden, ez is bonyolultabb ennél. Például a Wikipédia már több, mint 10 éve létezik. Az embereknek komolyan 10 év kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, hogy jé, itt nem fizetnek a munkámért, nem is jövök ide többet? Vagy mégis csak valami más lehet a gyökérok? De vajon mi? Na, erre kellene rájönni. Újságírók kíméljenek, kivéve, ha wikipédisták is egyben (azaz nap mint nap kijárnak a gembára.)

Ezt a gembára (nem) járós dolgot egyébként a kártyások úgy mondják, hogy "kibicnek kuss". :)