Lean otthon: takarítás 2.

Ha elég kis lakásban élsz (mint én), akkor a 15 perces takarítás elegendőnek is bizonyulhat, feltéve, ha kellően begyakoroltad. Ha mégsem elég, vagy ennél azért mégiscsak "komolyabb" módszerre vágysz, akkor az átalakított FlyLady programot ajánlom.

FlyLadyről még sosem hallottam egészen addig, míg fel nem fedeztem az Urban:Eve blogot. Ennek szerzője bukkant rá erre a módszerre és alakította át a magyar viszonyokra, hiszen a FlyLady egy amerikai "találmány".

Ennek a módszernek a lényege az, hogy a lakást zónákra osztjuk, és egyszerre mindig csak egy zónában takarítunk. Zónán belül már lehet akár a 15 perces takarítást is alkalmazni. A zónákat értelemszerűen alakítjuk ki: konyha/kamra, fürdőszoba/WC, nappali, hálószoba, gyerekszoba, előszoba, stb. Akinek van, külön zónaként (vagy valamelyik előzővel összevonva) takaríthatja a vendégszobát, dolgozószobát, erkélyt, tornácot, garázst, udvart, közlekedőket, második fürdőszobát, és mindazon helyiségeket, amik nála még vannak.

A zónák kialakítása után el kell készíteni az adott zónára vonatkozó takarítási tervet, ami tulajdonképpen egy lista, amiben mindent felsorolsz, amit az adott zónában takarítani, tisztítani kell, majd a takarítás során ezen listán haladsz végig, akár pipálhatsz is menet közben. Az Urban:Eve bloggere szerint például a fürdőszoba takarítási listája az alábbi elemeket tartalmazza:

  • Pókok kilakoltatása
  • Tükrös szekrény cuccainak rendbeszedése
  • Mosdó & szappantartó alapos kisúrolása
  • Padló teljes felmosása – mosógép mögött is
  • Szennyestartó letisztítása
  • Kuka kimosása
  • Mosógép belső kitisztítása – ecetes főzőmosás
  • Kád teljeskörű kisikálása
  • Törölközőszárító letörlése
  • WC teljeskörű kitisztítása
  • WC-kefe kitisztítása
  • Ajtó & villanykapcsoló letörlése
  • Kilépő és tisztító rongyok mosása

 

A zónázás titka igazából az, hogy ezt a rengeteg (és nemszeretem) feladatot nem egyetlen nap alatt, hanem a havi zónázási beosztás szerint kell elvégezni. Urban:Eve minden hónapban közzétesz egy segédletet, ami szerint az adott hónapban haladni kell a takarításban. Minden zónára 4-5 napot kell szánni, és - tessék figyelni - hétvégén nincs zónázás! Egy-egy hét fed le egy-egy zónát, így tulajdonképpen minden hónapban minden helyiségen végigmehetsz anélkül, hogy egy adott napon vagy hétvégén (vagy pláne minden hétvégén) kellene helyiségről helyiségre rohangálnod takarítva, "azt sem tudom, hova kapjak" érzéssel.

A blogban nem véletlenül hívják ezt a takarítási módszert szintentartó takarításnak. Ami még hasonlatosabbá teszi az 5S módszerhez, hogy minden zónázást úgy kezdesz, hogy az adott zónát mini-lomtalanítod, azaz - akárcsak az 5S-ben - kidobsz, összegyűjtesz minden olyasmit, aminek nem az adott zónában van a helye, vagy nincs is rá egyáltalán szükséged. További hasonlóság, hogy a zónázás kezdetén minden műveletnek, amit elvégzel (például porszívózás) mérned kell stopperrel az idejét, hogy később minél hatékonyabban, gyorsabban, egyszerűbben tudd a feladatokat elvégezni és egymással kombinálni - így takarítási szabványokat alakíthatsz ki.

A szintentartó takarítás persze nem azt jelenti, hogyha az adott héten a fürdőszobai zónában vagy, de a konyhában véletlenül kiömlik a liszt a földre, akkor azt addig nem takarítod fel, míg a konyhai zónába nem érsz, hanem valóban a szintentartást szoglálja. A napi takarítást, napi rutinokat a zónázás mellett is végig kell csinálni.

Ha többet szeretnél megtudni a zónázásról, és a mellette végzendő napi rutin takarítási módszerekről (beleértve a 15 perces takarítást is) kattints az Urban:Eve blogra!