Olvasnivaló - 2012. 1. hét

Az elmúlt héten több érdekes cikk, blogbejegyzés született lean témában, vagy nem lean témában, de ezeknek is több közük van a leanhez, mint azt írójuk gondolta volna. Ezek közül ajánlok most néhányat a figyelmetekbe.

Angolul:

Az 5$-os nap - Bill Waddell arról ír az Evolving Excellence blogon, hogy éppen 98 évvel ezelőtt Henry Ford miért emelte majdnem a duplájára, napi 5$-ra a T-modelleket gyártó munkások bérét.

A játékos hibája - Mark Graban írása a Lean Blogon arról szól egy sportmérkőzés kapcsán, hogy mennyire jellemző még ma is az amerikai vezetőkre, hogy a rendszer és a folyamatok hibája helyett a dolgozót hibáztassák és mindenáron a hibást keressék a hiba helyett.

Ez olyan kis lépés, hogy nem tudom elrontani! - szintén Mark Graban ír blogjában egy könyvről, mely a One Small Step to Change Your Life: The Kaizen Way címet viseli. A könyv arról szól, hogyan lehet az egészségügyben a páciensek érdekében alkalmazni a kaizen gondolkodásmódot. Egy páciens például többet szeretett volna mozogni, de az ajánlott módszerek - hogy például végezzen bonyolult gyakorlatokat - elriasztották, mígnem a könyv szerzője azt tanácsolta neki, hogy egyszerűen járjon egyhelyben a tévé előtt mindennap egy percig, aztán előbb egy teljes reklámblokk alatt, majd kettő alatt, és így tovább. A páciensnek ez a tanács vált be leginkább, hiszen egy percig helyben járni olyan kis lépés volt a több mozgás felé vezető úton, hogy semmiképp sem tudta elrontani, és a megterhelés nagysága sem vette el a kedvét a mozgástól. 

Magyarul:

A szervezetek kreativitása növelhető, de nem történik magától - írja Cservenyák Tamás a Tudatos Vezetés blogon.

A bizalom olcsóbbá és gyorsabbá teszi a dolgokat - írja ugyanő.

Hobbi - Holden arról ír blogjában, hogy mennyire másképp beszél az, aki a hobbijáról beszél, mint aki csupán a munkájáról, és hogy ezt a megfigyelést hogyan használhatjuk fel akkor, ha példának okáért lean tanácsadót keresünk a cégünkhöz.

Címkék: olvasnivaló