Tényleg csak 35 év alattiak dolgoznak az irodaházakban?

Amikor elhatározzuk, hogy lemegyünk a gembára, vigyázni kell, hogy a megfelelő gembára menjünk le. Vannak ugyanis helyzetek, amikor azt hihetjük, hogy a megfelelő gembán vagyunk, sőt olyan helyzetek is vannak, amikor azt hihetjük, hogy elég, ha a gembát csak egy bizonyos távolságra közelítjük meg, és az máris elég a megfelelő információk begyűjtésére és az azokból való megfelelő következtetések levonására. De mi is az a gemba?

A gemba az a hely, "ahol a dolgok történnek". A lean értelmezésében az a hely, ahol az érték előállítódik, ahol az érdemi munka folyik. Ha pl. kórházi műtéteket akarunk elemezni, akkor a műtő a gemba. Ha a készáru-raktározást akarjuk tanulmányozni, akkor a készáru-raktár a gemba. Az a lényeg, hogy nem a kórházigazgató szobája, és nem is a vállalatigazgató szobája a gemba, nem ott kell tanulmányozni a műtőt és a készáruraktárt még akkor sem, ha színes-szagos prezentációk és csillivilli SAP rendszerek mutatják a műtő és a készáru-raktár állapotát. Bizony mindkét igazgatónak fel kell állnia a székből, és le kell mennie a műtőbe és a készáruraktárba, vagyis a gembára.

De ahogy írtam, nem mindig világos, mi is a gemba, főleg egy kívülálló, vagy egy felületes szemlélő számára. Én például kívülállóként ültem a minap a kettes villamoson, és a villamos "Haller utca-Soroksári út" fantázianevű megállójánál egyszer csak azt láttam, hogy rengeteg ember száll le. Gyorsan megszámoltam őket, 28-an voltak, és valamennyien a megállónál lévő csillivilli irodaházak felé tartottak, amik el is nyelték őket. Mivel reggel 8 és 9 óra között voltunk, joggal feltételezhető, hogy ezek az emberek ezekben az irodaházakban dolgoznak. Ezen kívül azt is megállapítottam, hogy mind a 28 ember 22-35 év közötti volt.

Ezen megállapítások fényében helyes lenne-e azt a következtetést levonni, hogy az ott lévő irodaházakban kizárólag 35 év alattiak dolgoznak, és az ott székelő cégek durva életkor alapú diszkriminációt követnek el azzal, hogy csak fiatalokat alkalmaznak? Ugye, hogy nem? Pedig teljesen olybá tűnik a felületes szemlélőnek (aki azt hiszi, hogy már a gembán van), hiszen a villamosról a munkaidő kezdetén csupa fiatal ember szállt le, akik valamennyien az irodaházakba tartottak. De ne felejtsük el, mi csak a gemba egy szeletét láttuk, azt is csak messziről, könnyen lehet, hogy a gemba egy másik szeletében (a mélygarázsban), csupa 50 feletti úr és hölgy száll ki az autójából, és megy dolgozni ugyanezekbe az irodaházakba.

Tehát mindig jól fontoljuk meg, hogy az adott helyzetben, az adott probléma szemszögéből vajon mi számít gembának? Hol van az a hely, ahol valódi, értékes információhoz juthatunk, hiszen az sosem jó, ha részadatok mentén vonunk le végkövetkeztetéseket még akkor sem, ha első blikkre tényleg úgy látszik, hogy helyes a következtetésünk.