Az iratkapcsok sorsa

Azt olvasom az újságban, hogy "Az AFP francia hírügynökség közli egy brit irodaszercég megállapítását, amely szerint a gemkapcsoknak csupán 20%-a tölti be tulajdonképpeni hivatását: az iratok összekapcsolását.

A kapcsok 5%-a fog- és ugyanennyi körömtisztogatásra szolgál, 17%-ukkal szakadt ruhadarabokat tűznek össze, 3%-ukkal pipát tisztítanak, 14%-ukat pedig telefonálás közben görbítgetik vagy törik el. És mi van a fennmaradó 36%-al? Az szétszóródik az asztalokon és a padlón, a takarítóasszonyok összeseprik és a szemétbe dobják."

Először arra gondoltam, hogy mekkora pazarlás (és így veszteség), hogy a gemkapcsoknak csak 20%-át használjuk arra, amire valók, de aztán rájöttem, hogy tekintve a felhasználás ezerféle módját, a gemkapocs tulajdonképpen az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Különösen, ha belegondolunk, hogy ha ma végezné el a brit irodaszercég ezt a kutatást, akkor hasonló arányokra bukkanna, mert hogy a fenti hír az Élet és Tudomány 1970. évi 28. számából való. Na jó, a 3%-nyi pipatisztitó gemkapcsot talán tényleg már gyárilag ki lehetne venni a dobozból! :)