Hogyan vezessük vissza a közmunkásokat a munka világába?

Ózd polgármestere tudja: figyeljük őket kamerákkal. Miért? Mert "a legtöbb multinacionális cégnél elterjedt gyakorlat, hogy felvétel készül munka közben a dolgozókról, így a közmunkásokat, akiket vissza akarnak vezetni a rendes munka világába, így szoktatják hozzá ehhez a szituációhoz." Máshoz nem is kell hozzászokni egy munkahelyen, ugyebár. Gondolom, Ózdnak erre a fajta hozzászoktatásra telik, másra nem. A többihez majd hozzászoknak, ha már ott lesznek a multinál.

Azt is mondja, hogy "De ellenőrizni tudják azt is, hogy a rájuk bízott feladatot elvégzik-e a közmunkások. A fényképezésre felhatalmazottakon lesz egy jelvény. Mint mondta, aki rendesen dolgozik, annak nincs oka aggódni, hisz a felvételeken az látszik majd, hogy rendesen dolgozik."

Én erre azt mondom, hogy a polgármester úr ne álljon meg itt, hanem vigye tovább a gondolatsort. Ha a felvételek igazolják, hogy az illető közmunkás dolgozik-e, és semmi más, csak a felvétel, akkor nincs szükség munkafelügyelőre, csoportvezetőre. Ezzel két legyet lehet ütni egy csapásra: kevesebb bért kell kifizetni, és a mezei közmunkás is megszabadul végre a főnöktől.

Sőt, ha megveszik a cikkben ígért drónokat, akkor akár azokkal is lehet fényképezni, és a fényképezésre felhatalmazott embereket se kell feleslegesen fizetni.

Ugyanis annak semmi értelme, hogy kiküldünk egy embert, aki ellenőrzi, hogy dolgoznak-e a közmunkások, de az ő szavának nem hiszünk, hanem egy fényképezőgépet adunk neki, hogy azzal bizonyítson. Ez az igazi veszteség.

Egyébként, ha már itt tartunk, én sem hiszem el bemondásra egyetlen politikusról sem, hogy dolgozik, hogy elvégzi a rábízott feladatot. Lehet, hogy a multik némely gyakorlatát az államapparátusban is meg kellene honosítani, csak hogy hozzászokjanak?