Túl sok erősségem van, az a baj

Elárulom, a jövőben főállásban (tehát nem tanácsadóként) szeretnék leannel foglalkozni, tehát éppen munkahelyet keresek. A cél elérése érdekében mindent bevetek, így például regisztráltam a profession.hu-ra is, ahol kiderült, hogy túl sok erősségem van. Többek között.

A dolog úgy kezdődött, hogy feltöltöttem az önéletrajzom Word formátumban, majd elkezdtem kitöltögetni a profession.hu adatlapját. Már az első lépéseknél majdnem elvéreztem, mert amikor be kellett jelölni a szakterületet, amivel foglalkozok, nem volt olyan, hogy "lean menedzsment", vagy ehhez hasonló (pl. folyamatfejlesztés). Mit volt mit tenni, elkezdtem sorra venni a felkínált lehetőségeket, és bepipálni azt, amivel - a lean tanácsadáson belül - foglalkoztam, pl. projektmenedzsment, tréningtartás, ilyesmik. Ez sem volt könnyű, mert a listában szektorokra vannak szétbontva az adott szektorhoz tartozó tevékenységek. Pl. projektmenedzsment rubrika egyaránt van az építőipar és mondjuk az IT programozás, fejlesztés alatt is. De tanácsadóként sokféle profilú cégnél dolgoztam, melyiket jelöljem be? És ugye én nem építőipari vagy IT projekten dolgoztam, hanem lean projekten. No de, ne mélázzunk ezen, haladjunk. Ha nincs lean menedzsment külön, akkor nincs. Abból kell főzni, ami van.

Egyszer csak elértem az Oktatás, kutatás, tudomány szektorhoz, és annak is a végén ott mosolygott rám a Tréner, coach rubrika. Be akartam pipálni. De nem lehetett. Hiába kattintgattam, nem történt semmi. Ugyanis korábban már bejelöltem hármat, és többet nem engedett. Most mi legyen? A profession.hu fejlesztői úgy látszik, nem tudják elképzelni azt a szituációt, hogy lean szakemberek is állást keresnek. :) Se olyat, hogy valakinek több szakterülete van, mint három. Hát akkor a tréner, coach kimarad, ami bután néz ki egy leanesnél, de valamelyik ujjamat meg kell harapnom. Ugorjunk hát a következő oldalra!

Jött a munkahelyek feltöltése, ahol munkahelyenként meg kellett adni a foglalkozási területet, fix listából választva, ami ugyanaz volt, mint a regisztrációs űrlap első oldalán. Így persze továbbra sem volt számomra megfelelő rubrika. Jelöljem be a folyamatmérnököt? Vagy a stratégiai tanácsadót? Vagy megint a projektmenedzsmentet? A tréner, coachot? De itt is csak hármat lehet! Kezdtem identitási válságba kerülni: ki vagyok én valójában?

Ugyanezen az oldalon a feladatköröket is fel kellett sorolni, szigorúan vesszővel elválasztva, mert különben a munkaadók nem tudnak keresni. Így hát címszavakban fogalmaztam. Nem lett olyan jó leírás, mint a feltöltött Word CV-ben!

És elérkeztünk a címben jelzett problémához: a következő oldalon az erősségeimet kellett megadnom. Először is, többféle kategóriából lehetett erősségeket választani: irodai ismeretek, pénzügyi ismeretek, vállalatirányítás, webfejlesztés, stb. Mindegyik kategórián belül meg volt adva jó sok erősség, amiből lehetett válogatni. Hát én válogattam is jócskán, habár az zavart, hogy a módszertan kategórián belül a six sigmának, a scrumnak, az agilis projektmenedzsmentnek jutott külön rubrika, a lean itt sem szerepelt. De sebaj, van alul szabad szöveges mező, majd oda beírom, akárcsak a személyes erősségeket, úgymint megbízhatóság, precizitás, (bár nem tudom, ezt az űrlapot hogyan tudná egy magamfajta szerencsétlen leanes precízen kitölteni), gyors helyzetfelismerő képesség, stb. Be is írtam. Rákattintottam a mentésre... és megkaptam válaszul, hogy az erősségeim hossza legfeljebb 64 karakter lehet, én viszont nem átallottam 274-ig nyújtózni.

Ez volt az a pont, amikor kimentem a konyhába, megnézni, van-e valahol tartalék csokim, szíverősítőül. Volt.

Így, csokival megerősödve, próbáljuk megoldani ezt a problémát, ha már egyszer lean tanácsadók vagyunk. Hogyan lehet 274 karakternyi erősséget belezsúfolni 64 karakterbe? Elspoilerezem a történet végét: sehogy. A megoldás egyszerű, mint a faék: 210 karakternyi erősségtől meg kell szabadulni. Mert olyan nincs, kérem szépen, hogy valaki olyan erős, mint én. Alig 4 forduló után (mert nem számolja online, hogy mennyit írhatsz még, hanem megírod, elmented, és csak akkor írja ki, hogy hány karakterrel vagy még mindig erősebb, mint kellene - pedig a realtime karakterszámolást már a legfapadosabb kommentelőrendszer is tudja abszolválni) sikerült is 64 karakterbe belezsúfolni magam, elmentettem, és ... kiírta, hogy maximum 25 darab erősségem lehet.

Ugyanis, az előzőleg kategóriákból kiválasztottakhoz hozzáadta ezeket a 64 karakterbe zsúfolt szabadszöveges erősségeimet, és ez így már több volt a soknál. Igen, tudjuk, hogy a munkáltatók szuperembereket keresnek, de azért annyira nem szupereket, mint én. :)

Így hát újabb gyomlálás következett, aminek a következtében én is olyan hétköznapi, alig 25 erősséggel bíró átlagszuperember lettem, mint bármely más munkavállaló.

Jöhet a következő oldal! Itt meg kellett adni, hogy milyen foglalkozási területen szeretnék elhelyezkedni. Mondanom sem kell, megint ugyanaz a lista vigyorgott rám, mint a legelső oldalon a szakterületeknél. És bár itt többet lehetett bejelölni, de a "lean szakértő", "folyamatfejlesztő", "lean menedzser" és a szakmám egyéb szinonimái nem szerepeltek köztük. Vajon mennyire megtévesztő, ha bepipálom a stratégiai tanácsadót vagy a projektmenedzsmentet?

Következett a munkavégzés helye, majd az elvárt nettó fizetés megadása. Hát kérem, ez megegyezés szerint, ugyebár, az elvégzendő feladatok és az egyéb juttatások függvényében. De csak számot lehetett beírni, és ráadásul kötelező volt megadni valamit. Hát jó, legyen. Szerencsére volt az igényelt juttatások mellett egy szabad szöveges mező, gondoltam, oda beírom, hogy akárcsak a juttatások, a fizetés is megegyezés szerint. Elmentettem,... és hibaüzenet jött: az igényelt juttatások csak felsorolás lehet, vesszővel elválasztva. Ó, rajtam nem fogsz ki, beraktam egy vesszőt. De nem fogadta el. Gyakorlatilag csak olyat fogad el, ami legfeljebb 2 szóból áll, majd vessző jön utána. Így maradt a "megegyezés szerint", a biztonság kedvéért tettem utána egy vesszőt.

És ezzel vége volt a tortúrának, már csak a kész adatlap megtekintése volt hátra. Amin mi szerepelt hatalmas méretben kiemelve, mint legfontosabb információ? Jól sejtitek: a kért nettó munkabér. Mert ugye az a fontos, mennyibe kerül a munkavállaló, és nem az, hogy mit tud.

Egyet kérek mindenkitől. Hagyja a profession.hu-s adatlapomat. Nézze meg a LinkedIn profilomat, vagy kérjen tőlem CV-t pdf-ben.

A profession.hu-nak pedig ezúton felajánlom folyamatfejlesztői tapasztalatomat. Ha kérik, küldök CV-t!