Sliders-effektus, avagy kicsit másképp az alapjövedelemről

Előrebocsátom, hogy a Sliders-effektusnak van tudományosabb neve is, de nekem ez jobban tetszik. :)

A dolog ott kezdődik, hogy még a 90-es években ment egy amerikai sorozat, a Sliders. Ennek az a lényege, hogy egy egyetemista srác otthon a pincéjükben kitalált egy módszert, hogyan lehet egy távirányítónak látszó tárggyal alagutat nyitni más dimenziókba, és ezen az alagúton átcsúszni oda és vissza. Ment is a dolog úgy a pilot-epizód közepéig, amikor légy került a levesbe, a távirányító elromlott és a srác a professzorával, egy csajjal és egy véletlenül arra járó ex-celebbel egy másik dimenzióban ragadt. Szerencsére kiderült, hogy a távirányító csak félig romlott el: igaz, hogy nem tudnak vele a saját dimenziónkba visszajutni, de van rá lehetőség, hogy tovább csússzanak másikba, csak éppen a csúszás időpontját a távirányító szabja meg. Némelyik dimenzióban hónapokig kell maradniuk, némelyikben csak perceket. És itt jön a Sliders-effektus.

Az egyik epizód elején ugyanis belecsöppennek egy olyan világba, ahol mindenki boldog, ünnepel valamit. Lufik szállnak a levegőben, az emberek pénzt szórnak a fejük fölé, szóval buliznak ezerrel, és lezajlik a következő párbeszéd:

- Hé, mi ez a nagy buli? - kérdi az egyetemista srác egy dimenziólakótól.
- Hogy-hogy mi?
- Hát azt kérdezem, hogy mi ez, minek örülnek annyira az emberek?
- Ember, ne má', hogy nem tudod!
- Mondom, hogy nem!
- Hát azt ünnepeljük, hogy mindenkinek a földjén olajat találtak és így mindenki gazdag lett!
- Azta! Meddig maradunk ebben a dimenzióban?
- 2 percet.
- Affenébe! - és elcsúsznak, majd jött a főcím - és egy másik dimenzió.

Amikor a félkövérrel jelzett mondat elhangzott a filmben, hangosan felnevettem. Ennél nagyobb hülyeség ugyanis nem létezik. Ha ugyanis mindenkinek a földjén olajat találnak, az nem azt jelenti, hogy mindenki gazdag lesz, hanem azt, hogy az olaj ára visszaesik nagyjából nullára.

Ezzel valószínűleg a filmírók is tisztában voltak, ezért csúszatták el a csapatot 2 perc alatt, hogy az átlagamerikainézőben csak az irigység maradjon meg a "mindenki gazdag" világ láttán, de ne legyen ideje elgondolkodni rajta.

Hát ezért ellenzem én az alapjövedelmet. Ugyanis ha mindenkinek van X forint alapjövedelme, azt vehetjük úgy, hogy senkinek sincs, azaz ez lesz az új nulla szint. Az árak emelkedésnek indulnak, és a csak az alapjövedelemmel bírók ugyanúgy nem fognak tudni semmit sem venni belőle, mintha nem lenne alapjövedelmük.

Miért fognak emelkedni az árak? Erre két válasz van.

Első: Mert csak. Az árusok miért ne emelnék meg az áraikat? Hiszen a munkanélküliek az alanyi jogon járó X forintból most már vígan ki tudják fizetni azt is, nem?

Második: Az én véleményem az, hogy most, amikor még nincs alapjövedelme senkinek, a munkámat Y ft-ért vállalom el. Vagyis, Y forinttal kapok többet annál az embernél, aki egy szalmaszálat sem tesz keresztbe (ne firtassuk az okát, hogy miért nem, mert lényegtelen). Ha viszont van X ft alapjövedelem, akkor az én relatív bérem máris lecsökken Y-X ft-ra, amit viszont én kevesellnék ezért a munkáért (tekintve hogy más munka nélkül is kap X-et), és ragaszkodnék ahhoz, hogy az én béremet emeljék fel X+Y (=Z) összegre, hogy a különbség továbbra is minimum Y maradjon, mint eddig. Ha ehhez a számításhoz minden munkavállaló ragaszkodik, akkor a bérek Y-ról Z-re nőnek és ez biztosan magával vonja az árak emelkedését, az inflációt.

Persze megjelentek olyan hírek is, (már jó régen), hogy ha bevezetnék az alapjövedelmet, a bruttó bérek az alapjövedelem összegével automatikusan és hivatalosan csökkennének. Azt hiszem ez az a pont, ahol józan ember azt mondja, hogy eddig és ne tovább. (Vagy hangosan felröhög, mint én). Linda Evangelista mondta még fénykorában, hogy napi 10 000 dollárnál kevesebbért nem kel ki az ágyból. Sok olyan, most még dolgozó ember van, aki a jelenlegi fizetése mínusz alapjövedelem összegért szintén nem megy el dolgozni, mert nem éri meg.

Persze vagyunk olyan gyámoltalanok, hogy simán elnézzük, hogy a jelenlegi Y jövedelmünket ne emeljék meg az alapjövedelmes X-el, hanem inkább csökkentsék ennyivel, és így tulajdonképpen sokkal kevesebbért dolgozzunk. Ha mindenkinek jár egy alapjövedelem, akkor  fizetésnek csak az alapjövedelem feletti rész számít, azaz annyiért fogsz dolgozni. Van az a pénz, amiért nem éri meg kikelni az ágyból még akkor se, ha az akkori fizetés és az alapjövedelem együtt továbbra is annyi lesz, mint a mostani fizetés. Gyors számolás: most keresel 110 000 ft-ot. Az alapjövedelem 50 000 ft. A jövőbeni fizetésed így lecsökken (le fogják csökkenteni!) 60 000 ft-ra. Megéri 60 000 ft-ért elvállalni azt a munkát, amit most 110 ezerért végzel? És azt se felejtsd el, hogy az alapjövedelmet bármikor elvehetik. Vajon visszaemelnék a béreket a régi szintre?

Egyszóval Sliders-effektus az, amikor elhitetik az emberekkel, hogy ha mindenkinek adunk valamiből, amiből eddig nem jutott mindenkinek (a dolog drágasága vagy ritkasága miatt), az azt jelenti, hogy mindenki gazdagabb lesz, sőt akár nagyon gazdag. 

A Sliders-effektus nagyon sok területen értelmezhető. Például a középkorban már értelmiségnek számítottál attól, ha tudtál írni-olvasni. Ma már ez alap, ezért önmagában nem is ér semmit a munkaerőpiacon, sőt boci szemekkel nézzük azt, aki analfabéta 2015-ben. 20 éve még számított, ha tudtál számítógépet kezelni. Ma már alapelvárás, és én őszintén csodálkozom, amikor az irodai állások hirdetéseibe még beleírják, hogy a pályázó tudjon szöveg- és táblázatkezelőt használni. 2015-ben nem tud?

A Sliders-effektus értelmezhető a lean világában is. A lean filozófia, lean működés most még versenyelőny, de ha valami csoda folytán a világ összes cége valóban lean lenne, akkor onnantól már senki nem lenne lean, hiszen ez válna alapállapottá, és ki kellene találni valami még újabbat.

Szerencsére ez a veszély nem fenyeget, ezért nekem, mint lean szakembernek, még nagyon sokáig lesz munkám, csak azt ne felejtsétek el, hogy amint tényleg bevezetik az alapjövedelmet, ez a munka Y helyett  alapjövedelem+Y forintot fog érni, és annyit is kell majd kifizetni érte! :)

Te mekkora fizetésemelést fogsz kérni, ha bevezetik az alapjövedelmet?