Sztenderd nem működés

Tegnapelőtt a Hello Holnap! egyik rendezvényén voltam a Magyar Telekom székházában. Az esemény a közösségi kertészkedésről szólt és arról, hogy mit lehet ültetni akkor, ha csak egy talpalatnyi helyünk van erre a célra. Nagyon jó - és ingyenes - kis program volt, a végén volt még egy kis kreatív workshop is, ahol aki akart, növényjelölőket készíthetett fakanálból, orvosi spatulából, kavicsból, stb., és megmutatták nekünk, hogyan kell helyesen vetni, öntözni.

Elég korán érkeztem, így megfigyelhettem, hogyan készítik elő a technikát.

A Telekom székház nagyon szép, tágas előadótermében voltunk. Jött a technikus, aki hozta az előadónak szánt laptopot, felrakta az előadói pulpitusra, és bekapcsolta. Beállított rajta mindent a Windows XP-től kezdve a PowerPointig. Kikészítette az előadóknak szánt mikrofonokat, majd a hátam mögött felállították a kamerát, ami az estet vette fel. Nagyon tetszett, ahogy a kameraállványhoz vezető kábeleket széles szigszalaggal a földhöz ragasztották, hogy nehogy elessen benne valaki - bár gyanítom, inkább a technikát féltették, mint az embert :). Mögötte egy asztalon még egy laptop volt, amin szintén mindenfajta beállításokat eszközölt a technikus.

Aztán megjött Novák Péter, aki az este moderátora volt, és a két előadó. Az első előadó hozta a kis pendrive-ját, berakta a laptopba, és mi történt? Természetesen behalt a technika. Nem volt hang, nem indult a ppt. Bősz kattintgatás, állítgatás, majd segítségkérés. Ekkor már hárman állták körül a laptopot. Ebből ketten telefonon is segítséget kértek. Nem ment. Közben már kezdeni kellett volna a programot, de még kis türelmünket kérték. Aztán egyszer csak valami csoda folytán, minden működni kezdett, és elindult a rendezvény.

Ekkor az jutott eszembe, hogy én még nem voltam olyan rendezvényen, esten, konferencián, vagy csak sima céges meetingen, ahol ne lett volna technikai probléma. Például ugyanaznap, amikor ezen a kertészkedős esten voltam, ügyfélnél jártunk és egy hatalmas lapostévé volt a "vetítővászon", amin a prezentációnkat bemutathattuk. A prezi kellős közepén a csillivilli tévé azt mondta, hogy "pukk!" és meghalt. Hiába, egy lean prezentáció igen ütős, azt bírni kell! :)

Mintha ezekhez a rendezvényekhez, estekhez, konferenciákhoz, meetingekhez hozzátartozna, hogy a technika nem fog működni. Mintha ez lenne a normális, a sztenderd. Vajon miért van ez, tudja valaki a választ?