Veszélyes találékonyság vagy józan gondolkodás?

Ebben a hírben nem az a megdöbbentő, hogy bevásárlókocsiban tologatják a gyerekeket a gyerekkórházban, mert nem telik rendes betegszállító ágyra. Az az igazi kérdés, hogy ha (idézem) "A gyermekklinika ajtóin nem férnek be a rendes betegszállító kocsik, a rendes kórházi gyermekszállító kocsi drága, arra pedig, hogy a folyosón hozzák-vigyék a beteg gyereket, egy fertőtlenített és rendes matraccal kibélelt penny marketes bevásárlókocsi is megfelel", akkor miért is kellene drága pénzért "normális" betegszállító kocsit vásárolni?

Mennyivel tud többet a normál betegszállító kocsi a bevásárlókocsiból kialakítottnál? Természetesen tudjuk, hogy dizájnosabb és hogy direkt erre a célra készült. No de ha maguk a kórházi dolgozók mondják, hogy arra a célra a bevásárlókocsi is megfelel, hogy a folyosón tologassák a gyerekeket, akkor miért is kellene sokkal többet fizetni a dizájnért?

Véletlenül dolgoztam olyan cégnél mint folyamatfejlesztési (lean) tanácsadó, ahol orvosi diagnosztikai eszközöket készítettek. A vizsgálóasztalok valóban tejjel-mézzel folynak. Lehet őket emelni, süllyeszteni, dönteni, súlyosabb embereket is elbírnak, stb. Hogy ezeknek a feladatoknak megfeleljenek, igen bonyolult elektronikával vannak felszerelve, ami persze kívülről nem is látszik, nem csoda, hogy nagyon drágák. De a betegszállító kocsiknak is meg kell felelniük ezeknek a követelményeknek? A kórház dolgozói szerint nem. Akkor nem is értem, miért azért ünneplik őket, mert nehéz anyagi helyzetükben kreatív - bár sokaknak megbotránkoztató - megoldáshoz nyúlnak, ahelyett, hogy azért ünnepelnék őket, mert józan anyagi döntést hoztak?

Természetesen nem azt szeretném, ha ezentúl minden gyereket bevásárlókocsiban tologatnának a kórházban. De a leanben van egy olyan veszteségfajta, hogy "túlzott megmunkálás", mint felesleges tevékenység. Ez azt jelenti, hogy a termékünk, szolgáltatásunk többet tud, magasabb minőségű, mint amire a vevőnek igénye van. A kórház számára a megfizethetetlen betegszállító kocsi valószínűleg ebbe a kategóriába esik bele. Többet tud - ennél fogva drágább - mint amire a kórháznak igénye lenne. Ezért nem is veszik meg, hanem helyette kreatívan helyettesítik mással. Igazából arra lenne szükség, hogy alacsony áru, "fapados" betegszállító kocsik is jelen legyenek a piacon, amiből a kevesebb pénzzel megáldott egészségügyi intézmények is vásárolhatnak. Elvégre semmilyen törvény nem írja elő, hogy egy orvosi berendezésnek feltétlenül 7 nyelven beszélőnek kell lennie.