A kerek szám bűvölete

Amerikában állítólag nagyon megy a lean healthcare, azaz a lean egészségügy. (Itt egy csomó könyv a témában.) Nálunk még nem annyira megy. És most nem a kórházakra és azok állapotára, a végeérhetetlen várólistákra gondolok, hanem a gyógyszerek csomagolására-adagolására.

Mert azt olvasom egy gyógyszer használati utasításában, hogy naponta egyet kell belőle bevenni, 4 héten át, majd szigorúan legalább 2 hónap szünetet kell tartani. Ami azt jelenti, hogy 28 darabot kell belőle beszedni egy kúrában. Ehhez képest mennyi van a dobozban? 20 darab. Vegyek kettőt? Oké, de mit csinálok a maradék 12 darabbal? És miért kell olyan tabletták árát is kifizetnem, amiket nem veszek be?

Elgondolkodtató, hogy miért ragaszkodunk annyira mereven a kerek számokhoz. 10 darab, 20 darab, 25 darab. Mintha a csomagológépnek nem lenne mindegy, hogy mennyit csomagol be egyszerre. Miért nem aszerint csomagoljuk a gyógyszereket - legalább a kúraszerűen szedendő gyógyszereket -, hogy egy kúrában hány darabot kell beszedni belőlük?

Találkoztatok olyan gyógyszerrel, ami a kúra elvárásainak megfelelően volt csomagolva?