Mit kíván a magyar nemzet?

Mi a baj a mostani kormánnyal, a mostani politikai elittel? Mondhatnánk, hogy sok minden, de én most csak egy dolgot emelek ki: nem vagyok megelégedve a kommunikációval. A leanben nagyon fontos az őszinte, problémákat nem elhallgató, de azokat megbeszélő kommunikáció. Sok lean projekt elbukott már ennek hiánya miatt. 

Tehát ha új politikai elit, új kormány kerülne hatalomra, akkor attól én elvárnám az őszinte, mellébeszélés-mentes, a problémákat nem elmismásoló kommunikációt. Ezért is voltam szomorú, amikor még a múlt héten az alábbi beszélgetést hallottam a Kossuth Rádió reggeli műsorában. (Meghallgatható itt, a keresőbe be kell írni, hogy "180 perc" és a január 5-i adást kell keresni. 00:33-tól kezdődik)

A téma az előző pénteki tüntetés volt, annak egyik szervezőjével, Takács Borival beszélgetett a riporter telefonon.

Riporter: Tegnap este jött a hír, hogy egy másik alapító, Váradi Zsolt, otthagyja önöket. Mi az, amiben nem értettek egyet?

Takács Bori: Ööö… ez egy tudatos döntés volt, és egyeztettük is, és nem nem egyetértésről van szó. hanem arról van szó, hogy a Váradi Zsoltnak, aki az őszi tüntetések egyik kiemelkedő alakja volt, van egy korábbi vállalása, nevezetesen az, hogy egy új közösségi portált indít, és ő erre óhajt fókuszálni a jövőben.

Riporter: Azt írja Váradi Zsolt ebben a tegnapi közleményben, hogy sok esetben a megvalósítás tempójában, és a mikéntjében nem értettünk egyet a MostMi szervezőkkel, így jobb, ha kettéválnak az útjaink. Szóval a tempó az azt jelenti, hogy…melyikük gondolta, hogy gyorsan kell a célokat elérni, és a másikuk ebben nem értett egyet?

Takács Bori: Öööö …azt is írja Váradi Zsolt, ebben a közleményében, én is olvastam, hogy közösek a céljaink, és továbbra is együttműködünk, és az a helyzet, hogy őneki az idejét ki fogja tölteni ennek az új közösségi portálnak a fejlesztése, és így abban a munkában pedig, amit a MostMi szervez, szervezetépítés, közösségépítés, nem fog tudni olyan mértékben részt venni, hogy azt a magáénak érezhesse igazán. Tehát ez az időprés, ami jelen van a mostani eseményekben, ez jellemző a mi szerveződésünkre is.

Riporter: Ez világos, csak az ember meg akarja érteni az önök céljait, illetve az odavezető utat, akkor … értem én, hogy ön most arról beszél, hogy miben közösek az elképzeléseik, csak én meg pont arra lennék kíváncsi, hogy miben nem értettek egyet.

Takács Bori: A Zsoltnak sokkal több időt kell tudnia szánni arra a vállalására, amit korábban tett, ami egy fontos eszköze lehet annak a szerveződésnek, annak a társadalmi építkezésnek, ami az ősszel elindult. Erről van szó…

Riporter: Az önök célja a kormányváltás?

Takács Bori: Hát ahogy a tüntetésen pénteken is tulajdonképpen az összes szónok és az összes beszédben elhangzott, nem pusztán kormányváltást szeretnénk elérni, hanem azt szeretnénk, ha egy új, jobb rendszerben élhetnénk Magyarországon.

Hát ilyen kommunikációval nem fogunk. Sok mindent rá lehet fogni úgy általában a riportalanyok gyakorlatlanságára (bár semmit nem tudok Takács Bori szakmai múltjáról, sem a személyéről), de a mismásolás, a mellébeszélés nem eredhet pusztán tapasztalatlanságból. Annyit viszont tudok, hogy ez az a kommunikációs stílus, amiből sokaknak elege van, ami helyett egy újat, jobbat szeretnénk. Pont úgy, mint Takács Bori. Ez lenne a magyar nemzet számára az egyik érték a kormányváltásban.