10 órás munkanap

Még gondolkodom azon, hogy a tegnapi hír, miszerint a Miniszterelnökségen bevezették a 10 órás munkanapot, órási találmány, ami eddig még egy lean szakértőnek se jutott eszébe, vagy nagy hülyeség.

Mert nézzük lean szempontok szerint az esetet - amiről azonban igazából nem tudunk sokat, mert szokás szerint a cikkből csak a miért? nem derül ki, ellenben azt megtudjuk, hogy a családosok egy része állítólag felmondott és hogy ez nem baj, mert így fel tudják tölteni fiatalokkal a helyeket, akik sokkal kevesebb pénzt kérnek, és a 10 órás munkanap sincs ellenükre, hiszen nincs családjuk, tehát biztosan ráérnek reggel fél nyolctól délután fél hatig.

Az ugye tényként kezelendő, hogy az állami bürokrácia nagy. Ezért Lázár János úgy döntött, hogy 10 órás munkanap lesz a Miniszterelnökségen. Persze nem biztos, hogy ezért, mert a cikk is csak azt mondja, hogy "talán ezért", de valami oka biztosan volt, hogy bevezesse. Vegyük úgy, hogy ezért. Hogyan csökkenti az állami bürokráciát a 10 órás munkanap?

[Töprengek]

[Töprengek]

[Még mindig töprengek]

Feladom, nem jut eszembe semmi. Illetve annyi eszembe jutott, hogy ha az állami bürokrácia folyamatainak darabszámát és bonyolultságát csökkentenénk, akkor csökkenne az állami bürokrácia. De ehhez nem kell 10 órás munkanap.

Illetve még annyi eszembe jutott, hogy ha - egészen megszokott, ortodox módon - nem a folyamatok darabszámát és bonyolultságát csökkentjük, hanem a dolgozókét? Na, akkor már lehet szükség 10 órás munkanapra. Mert az úgy van, hogy ha Bözsike, Micike és Margitka közül elküldjük Margitkát (esetleg Bözsikét is), attól még az állampolgár által beadott kérvény engedélyezéséhez ugyanannyi aláírást, pecsétet kell rá elhelyezni, és ugyanazokon az útvesztőkön kell szerencsétlen kérvényt keresztülkergetni, tehát nyilvánvaló, hogy a maradék Micikének sokkal többet kell dolgoznia. De ettől még a bürokrácia nem csökkent, még ha az emberek azt is hiszik, hogy igen.

Remélem, lesz egy újságíró, aki megkérdezi Lázár Jánost, hogy mivel indokolja a 10 órás munkanap bevezetését a Miniszterelnökségen, mert így, első ránézésre bizony hülyeségnek tűnik.

Frissítés: Ma közzétették Lázár János válaszát, ami mindent megmagyaráz. Itt lehet elolvasni. A jó hír az, hogy mivel nem munkáról, hanem szolgálatról van szó, ezért nincs szükség olyan úri huncutságokra, mint a lean, vagy a munka törvénykönyve. Elég, ha van elég óra a napban, amit a munkahelyen lehet tölteni. Akkor leszünk bajban, ha a 24 óra már nem lesz elég!