Standard karácsony

Jön a karácsony!

A Boltban, Ahova Járok, már legalább 2 hete halmokban áll a szaloncukor, és a hétvégén az egy négyzetméterre eső kóstoltató hosztesz-hölgyek száma meghaladta a vevőkét, pedig csúcsforgalom volt. Tényleg nem láttam még ennyi kóstoltatót egyszerre a boltban, a polcsarkokon csak nagy ívben lehetett kanyarodni, mert ha kis ívben tetted volna, nekik mész. Úgy látszik, idén karácsonykor mindenki eladni akar. :)

Aztán a közeli plázában is elérkezett az idő. Már jó hete kirakták a szokásos karácsonyi díszeket, és ezen a hétvégén már a szokásos óriáskarácsonyfa is állt.

A szokásos egy nagyon helyénvaló szó itt. A szóban forgó pláza ugyanis pont 5 éves, és mivel éppen novemberben nyitott meg, rögtön karácsonyi díszítéssel indított, tehát az idei a 6. karácsonyi szezonja. Mindegyiket ugyanazzal a díszítéssel nyomta végig. De annyira, hogy szerintem még a plafonról belógatott mézeskalácsfigurákat imitáló díszek helye és sorrendje is ugyanaz, mint 6 éve minden karácsonykor. Hogy az óriáskarácsonyfa is milliméterre ugyanott áll, ugyanakkora, és ugyanúgy van díszítve, mint 6 éve mindig, az már nem is meglepő.

Tulajdonképpen örülni kellene ennek, hiszen leanes szemmel nézve a standardizálás üdvözítő dolog. Hát ez a plázás karácsonyi díszítés meg van standardizálva, az egyszer biztos. De éppen ezért az a kósza gondolatom támadt, hogy van a standardizálásnak egy olyan foka, ami már - unalmas! Például a pláza legalább 6 évente lecserélhetné a díszeit, hogy a következő 6 évben mást lássunk. A standardizálás maradna, de mégse lenne ennyire tébolyítóan unalmas. Nem kell kidobni a régi díszeket, valamikor később elővehetné, mint retró díszítést, biztosan sikere lenne ismét.

A díszítés unalmasságáról pedig az jutott eszembe, hogy a karácsonynak, mint kereskedelmi eseménynek mára már kialakult egy olyan standard, monoton, minden évben egy kaptafára, másodpercekre lebontott ütemterv szerint lezajló verziója, hogy az egész már nem csak mint vallási ünnep, de már mint "a fogyasztás ünnepe" is tökéletesen értelmét vesztette. Olyan már, mint egy gigantikus gyártószalag, amin megnyomjuk a gombot, és elkészül a munkadarab. Mintha robotok szerveznék robotoknak. Én minden évben kirakom a bejárattól pontosan 3 méter 23 centiméterre a karácsonyfát, mire te minden évben bejössz és megveszed a lapostévét. Nem is tudom, minek kellünk ehhez mi, emberek. Sokkal leanebb lenne, ha mindenki befizetné a "karácsony-adót", és le van tudva a dolog. :)

Neked mi a véleményed? Te is unod a standard karácsonyokat?