A nemzeti konzultáció hatása az ország jövőjére

Az a véleményem, hogy az a cég(vezető), amelyik hónapokat gondolkodik azon, hogy melyik folyamatát is kellene "megleanezni", az sosem lesz lean, bármennyi pénzt is költ el lean tanácsadóra és tréningekre. Láttam már ilyen céget.

Az a véleményem, hogy az a cég(vezető), amelyik a lean tanácsadó által adott tanácsokat, javaslatokat hónapokig csócsálja, gondolkodik, mert "most nem érünk rá dönteni", "vevői látogatás lesz", "audit lesz jövő héten, arra készülünk", "most más a prioritás", az sosem lesz lean, bármennyi pénzt is költ el lean tanácsadóra és tréningekre. Láttam már ilyen céget is.

Az a véleményem, hogy az a cég(vezető), ami/aki előbb dönt, minthogy elemezné a tényeket, majd utólag kapkod, vagy erővel átnyomja a döntést, mert a kritikát nem viseli el, az sosem lesz lean, bármennyi pénzt is költ el lean tanácsadóra és tréningekre. Ilyen céghez is volt már szerencsém.

Amikor leanezünk, nem a folyamatok optimalizálása a nehéz. A nehéz a fentihez hasonló gondolkodású és hozzáállású cég(vezetők) kezelése.

A lean alaptétele, hogy amit fejleszteni akarunk, azt előbb mérni kell. Ezt nagyon sok cég(vezető) nem tudja, hiába mondjuk el nekik, és nem csak cégek nem tudják.

Itt van például Magyarország kormánya. Előbb kitalálja az internetadót, majd utána méri - azt is csak valamikor a homályos, távoli jövőben, a ki tudja mit jelentő "nemzeti konzultáció" formájában -, hogy mi lenne rá az érdekeltek reakciója, és igazából még azt sem tudja, hogyan mérné az adó alapját képező internetes forgalmat, hogyan, kiktől szedné be és mennyi folyna be.

Tehát egyszerre van jelen a fenti problémákból kettő: nem nézem meg a tényeket, mert minek, a gembára még véletlenül sem megyek le, mert minek: én jobban tudom. Valamint ha már muszáj úgy csinálnom, mintha lemennék a gembára és érdekelnének a tények, akkor is halogatom addig a dolgot, amíg lehet.

Az az ország, ami előbb cselekszik, és utána gondolkodik, és azt is halogatja, sosem lesz lean, bármennyi pénzt is költ el lean tanácsadóra és tréningekre. Hát még, ha magát a szót (lean) sem ismeri.