42

Akkor kezdett gyanús lenni a dolog, amikor még a 6. oldalon is duguláselhárító-kisiparosok sorakoztak. Tudniillik megjött a kerületi Kisokos, és mit csinál az ember unalmában, amíg várja, hogy felforrósodjon az olaj a serpenyőben? Belelapoz. De mondom, a 6. oldalon gyanús lett a dolog.

Mert a duguláselhárító-kisiparosok teljes 10 oldalt elvettek a kiadványból, szám szerint 42 hirdetést számoltam meg, és ebben nincsenek benne azok, akik furfangosan több hirdetést is megjelentettek. Tehát csak a mi kerületünkben minimum 42 duguláselhárító-kisiparos küzd az ügyfelek kegyeiért (plusz azok, akik nem hirdettek). Mintha egy kicsit sok lenne, nem? Tényleg ennyire rosszul állunk eldugultvécé-fronton, hogy napi 42 szakinak kell az utcákat róni, hogy elhárítsák a bajt? Oké, persze tudom, mást is csinálnak ők, nem kell írni kommentbe, hogy hülye a poszter. :) Bár az sokatmondó, hogy a 42 hirdetés jó része kifejezetten a duguláselhárítás, mint szolgáltatás kiemelésével hirdetett.

Közgázórán sok érdekes dolgot tanítottak, köztük azt, hogy egy piacra akkor lépnek be új szereplők, ha megéri. Ezek szerint duguláselhárítani megéri. Ezzel el is érkeztünk a gyökérok-keresésünkben használt 5 miért? módszer első miértjéhez és válaszához.

Miért van annyi duguláselhárító-kisiparos? Mert megéri annak lenni.

Azt hiszem, még aki egy picit sem konyít a leanhez, az is rájön, hogy ez gyökéroknak igen halvány. Menjünk hát tovább. Mi lesz a következő miért? Hát persze, hogy ez:

Miért éri meg duguláselhárító-kisiparosnak lenni? Mert van ügyfél bőven.

A 3. miért szinte a szánkba ugrik:

Miért van annyi ügyfél? Mert el vannak dugulva a csövek.

Na mi lesz vajon a negyedik miért?

Miért vannak eldugulva a csövek? Mer' a népek eldugítják, azé'. Mondaná Mici néni, a házmester. Félig-meddig igaza is lenne.

No de miért dugítják el a népek a csöveket? Mer' mindenfélét beletömködnek. Nem tudnak ezek vigyázni semmire se. Szól imígyen Mici néni, és megint félig igaza van. De mi lehet a másik fele az igazságnak? Mert egy jó leanes sok mindent elhisz, de még többet kételkedik: mert tényleg minden ember olyan, hogy nem tud vigyázni semmire se? Lehet, hogy akik vigyáznak, azoknak is eldugul a csöve? Máris itt a következő miért:

Miért dugul el azoknak a csöve, akik vigyáznak rá? Mert a házon belüli csövek állaga, minősége már régen nem olyan, mint fénykorában.

Miért rossz a házon belüli csövek állaga, minősége? Mert nincs megfelelő karbantartás, szükség esetén csere.

Miért nincs megfelelő karbantartás és szükség esetén csere? Mert nincs rá pénz - vagy akarat.

Elérkeztünk vajon a gyökérokhoz, amikor azt kerestük, hogy miért van 42 duguláselhárító-kisiparos a Kisokosban? Igen? Nem? Vajon a következő kérdés mi lenne? És mi lenne rá a válasz? Egyáltalán: jó kérdéseket tettünk fel eddig? Írd meg kommentben!