Engem nem az étel minősége zavar a gyorséttermekben

A minap rájöttem, mi az, ami igazán zavar az olyan gyorséttermekben, mint amik a plázákban vannak. Az történt, hogy egy szemetes melletti asztalnál jutott csak hely, így hosszasan megfigyelhettem a szemét bedobásának és ürítésének a folyamatát is. Ottlétem kb. 30 perce alatt a szemetest háromszor ürítették. És mind a háromszor tele volt.

Pedig a szemetes nem volt kicsi. Tudjátok, arról a fémszekrényről van szó, amibe elrejtik a kukát, és nekünk a tálcánkról a fémszekrény felső lengőnyílásán keresztül kell a kukába borítani a szemetünket. Tehát még egyszer: fél óra alatt háromszor ürítették ugyanazt a szemetest, vagyis tízpercenként. Ez alatt a félóra alatt pontosan 12 ember borította bele a tálcáján lévő szemetet a szemetesbe, vagyis tízpercenként 4 ember.

Ami azt jelenti, hogy az a fémszekrény 4 ember szemetével megtelik.

Hát ez zavar engem a gyorséttermekben. A szemét mennyisége. Miből is áll ez a szemét? Ha "hagyományos" ételt árusító gyorsétteremről van szó, akkor ott a műanyagtányér, műanyagevőeszköz, műanyagpohár, szalvéta, szívószál. Meki-féle gyorsétteremnél ott a papírdoboz a szendvicsnek, papírzacskó vagy doboz a krumplinak, a műanyagpohár és szívószál, esetleg műanyagtányér és műanyagevőeszköz, szalvéta, valamint az egyéb vegyes műanyagtartók fagyinak, sütinek, salátának, stb. Iszonyatos mennyiség.

És az még hagyján, hogy mennyiségre sok, de terjedelemre is. Mert 4 ember szemetével nem azért telik meg a zsák, mert a 4 ember tálcáján halomban áll a szemét. Nem, a zsák azért telik meg 4 ember szemetével, mert a termékek túl vannak csomagolva, és mert a csomagolások nem összelapíthatóak, lásd pl. mekis dobozok, poharak. A takarítósrác próbálta kézzel lenyomkodni, de teljesen reménytelen volt. 4 ember után tehát 1 zsák (ami szintén műanyag) elfogy, 1 takarítónak 10 percenként ürítenie kell a szemetesszekrényt. Számold ki, egy nap alatt mennyi zsák telik meg, és ezt szorozd be 365 nappal.

Ezt a folyamatot, ha valaki optimalizálni szeretné, nem onnan kell megközelíteni majd, hogy hogyan tudjuk az 1-2 takarítót és a szemetesszekrényeket úgy elosztani, hogy mindenhonnan időben be tudják szedni a szemetet, hanem azon kell elgondolkodni, hogy hogyan lehetne kevesebb szemetet termelni, kevesebb szemétbe csomagolni a termékeket. Ebben a folyamatban ugyanis EZ a veszteség, nem pedig a vásárlók sopánkodása, hogy nem tudják hova önteni a szemetet, mert minden kuka tele van.