A selyembű' vonja ki a zoxigént

Mindig elmélázok azon, hogy ha valaki kitalál egy megoldást, egy módszert valamire, akkor miért jönnek mások, és miért kezdenek el azon morfondírozni, hogy mire lehetne azt a megoldást vagy módszert használni még, lehetőleg olyan dologra, amire egyébként vannak sokkal egyszerűbb megoldások is. Valamiért az a kényszerképzetünk van, hogy ha valami csak egy, azaz 1 dologra használható, akkor az nem elég hatékony.

A jó az, ha minimum kettő, de inkább sok, lehetőleg egymástól igen távol eső dologra tudjuk használni azt a valamit, pl. a hűtőszekrény ne csak hűtsön, hanem rendelje is meg nekünk a napi ennivalót, vagy a postán már ne csak levelet lehessen feladni, hanem lehessen díszgyertyát és biztosítást is venni.

Mindez arról jutott eszembe, hogy olvasom a cikket, hogy egy diák kitalált egy műlevelet, aminek az a lényege, hogy kivonta az igazi levelekből azt a sejtet, ami a növényben előállítja az oxigént, ezt ráapplikálta selyemre, és voilá, a selyembe applikált sejt termeli az oxigént. Ez arra lesz jó, hogy az űrutazásokon és leendő űrkolóniákon elő lehet majd állítani friss oxigént, mert növényt ugyebár komplikált az űrhajón szállítani és "működtetni". Ez szerintem nagyon jó ötlet.

No de most jönnek ők, a Legyünk Még Ennél Is Sokkal Hatékonyabbak mozgalom jeles képviselői. És azt mondják (magával a felfedező diákkal az élen), hogy a selymet használjuk itt a Földön is! Vonjuk ki a selyembű' a zoxigént! Milyen jó lesz az nekünk, amikor a betondzsungeleinkben mindig lesz elég friss oxigén, mert a selyem megtermeli nekünk, csak rá kell ragasztani a ház falára!

Én meg azt mondom, mi az, kifogytunk a muskátliból? Nem oxigénelőállító selymet kell a toronyházak falára szerelni, hanem több növényt kell betelepíteni a városokba és az otthonokba! Esetleg, alternatív módszerként, abbahagyhatnánk az esőerdők irtását. Mindjárt lesz elegendő oxigén. Rettentő sivár lesz az a jövő, amikor az igazi, élő növények helyett majd műlevelek fognak minket körülvenni (természetesen külön levéldizájnerek által megformatervezve).

Lehet, hogy itt az ideje elővenni Rousseau jelszavát: "vissza a természetbe"?

(A cikk alatt egy új címkét vezetek be, a pseudo leant. Ezzel olyan posztokat kategorizálok, amik olyan dolgokról, módszerekről szólnak, amik nagyon leannek tűnnek, de valójában nem azok. Kommentben írhattok még ilyeneket.)