A WC, ami figyelmen kívül hagyja a funkciót

A cím kicsit félrevezető, mert nem arról lesz szó, hogy egy adott WC nem alkalmas vécézésre. A nyilvános helyeken lévő WC-k (pláza, pályaudvar, színház, könyvtár, kórház, múzeum, stb.) teljesen jól megfelelnek a kívánalmaknak, mint vécék. Tiszták, egyszerűek. Van bennük vécékagyló, vécépapírtartó és a nőiben szemetes is.

Tehát akkor mi is a baj velük?

A múltkor könyvtárban voltam. Kiválogattam a könyveket, majd elmentem vécére. Azt éppen akkor mosták fel, de be lehetett menni. Bementem, de rögtön szembesültem a problémával: hova rakjam a könyveket? A szemetesre nem tudom, mert ferde a teteje, lecsúsznak. A vécépapírtartóra nem lehet, mert túl keskeny. A földre nem lehet, mert nedves, és ha nem nedves, akkor koszos, és ha koszos/nedves lesz a könyv, a könyvtárosnénik megölnek. A megoldás: hajtsd le a vécétetőt, tedd rá a könyveket, hámozódj ki a szükséges ruhadarabjaidból, vedd fel a könyveket, hajtsd fel a tetőt, ülj le, tedd, amit tenned kell (közben fogd a könyveket), állj fel, hajtsd le a tetőt, tedd rá a könyveket, öltözz fel, vedd fel a könyveket... és kint már csak azt kell kitalálni, hova tedd a könyveket, amíg kezet mosol. :) Mert ugye a mosdó széle is vizes. És mindeközben a hátadon ott fityeg egy hátizsák is! Azt hova tedd? (Nem, a könyvek nem férnek bele, azokhoz magammal kell vinni egy külön szatyrot.)

Hát erre a funkcióra gondolok. Az épület funkciójára, amiben a WC van. Valahogy az építészeknek (és a megrendelőknek) nem sikerül rendszerben gondolkodniuk. De persze a hiba orvosolható: egy (két) akasztó, egy lehajtható polc (!), vagy falra szerelt kosár csodákat tenne, és nem kerülne sok pénzbe...