Lean metró

Az igazság az, hogy egy borzasztóan hosszú cikket akartam írni az új metróról, de aztán addig csiszolgattam, fényesítettem, amíg mások már minden létezőt megírtak róla, így hát az én cikkem - mindenki örömére - kukáztam.

Ellenben rájöttem, hogy hiába kalandozok nap mint nap az Ohno-körben, még én sem veszek észre és látok meg mindent, amit kellene. Most például nem tudom, hogy az új metró már a megnyitáskor (az ingyenes hétvégén) is lean volt-e, vagy csak mostanában lett az? Szerintem csak most. Nem rémlik, hogy az ingyenes hétvégén láttam volna azt - pedig akkor 3 órát utaztam rajta - amit mostanában többször is láttam. És azt sem tudom, mivel nem utazok velük mostanában, hogy a többi metró is lean lett-e?

Hogy mit láttam? Először is, a Bikás parknál már nem működött az egyik jegyérvényesítő oszlop. Hiába ütögette az ellenőr, nem akart pecsételni, át kellett fáradnom egy másikhoz. Ez már megalapozta a hangulatom, majd a szerelvénybe szállva azt láttam, hogy a kijelző sem működik, feketén ásít. Na szép.

Aztán elkezdtünk robogni Újbuda-központ felé. Már majdnem ott voltunk, amikor a kijelző életre kelt, felsorolta az átszállási lehetőségeket, majd kialudt. Biztos voltam benne, hogy ez nem lehet véletlen. Nem is volt az. Ahogy a hang bemondta, hogy megérkeztünk Újbuda-központba, felvillant az ezt megerősítő felirat, majd kialudt. A szerelvény megállt, ekkor újra felvillant a felirat. Most már kíváncsi lettem, ezért nem szálltam ki. Ahogy elindultunk, megint kialudt, majd ahogy a hang bemondta, hogy a Móricz következik, az átszállásokat láthattuk a kijelzőn, majd sötétség, és ahogy beértünk a Móriczra, a felirat tudatta is ezt, majd megint sötétség. A többi állomáson ugyanígy.

Mérget veszek rá (szinte), hogy az ingyenes hétvége alatt végig égtek a feliratok, nem volt szünet. Most van. Most csak akkor mutatják őket, amikor "esemény" van. Beszálló új utasok, erősen közeledünk X állomás felé, megérkeztünk X állomásra. A többi fennmaradó időben a kijelző üres. Kíváncsi vagyok, vajon mennyi energiát takarítanak meg ezzel? Kié volt az ötlet? Az is felmerült bennem, hogy bár ez a "ne égessük a feliratot feleslegesen" ötlet jónak tűnik, de valóban jó-e? Például én is azt hittem, hogy elromlott a kijelző, amikor a szerelvénybe lépve azt láttam, hogy üres. Vajon hányan hiszik ugyanezt? Érkezett ezzel kapcsolatos észrevétel a BKK-hoz?