Tulajdonképpen mire is jó a Wikipédia?

A közhiedelemmel ellentétben a Wikipédia nem arra jó, hogy mindent meg tudjunk egy témáról, hanem arra, hogy mindent meg tudjunk egy témáról.

Még mindig nem bolondultam meg, elmagyarázom.

Minden csak nézőpont kérdése. A közhiedelem abból indul ki, hogy Te, aki mindent meg akarsz tudni egy témáról, csak olvasol róla. Például a Wikipédiában. De megtanulsz-e így bármit is róla? Ha kellően elszánt vagy, vagy eléggé rá vagy kattanva a témára, akkor igen. De valljuk be, hányan voltunk úgy, hogy eszeveszetten tanultunk egy vizsgára az egyetemen, hogy aztán a vizsga után pár nappal már ne is emlékezzünk semmire? Na ugye.

Ennél egy fokkal jobb a szakdolgozatírás (persze csak akkor, ha tényleg te írtad a dolgozatot. :) De az igazi az - és itt jön a nézőpont váltás - ha Wikipédia-cikk írsz.

A szakdolgozattémát - bár van benne szabadságod - azért mégsem teljesen a saját szájízed szerint választod ki, de a Wikipédiába arról a témáról írhatsz, amiről csak akarsz (feltéve, ha az egy kellően nevezetes téma és nem pusztán reklámozni akarod a cégedet). Ezen az egy megkötésen kívül senki és semmi nem akadályoz meg abban, hogy olyan témáról írj és olyan terjedelemben, amilyenben csak akarsz. Érdekel az ókori görög szobrászat? Nosza. Az autótípusok? Hajrá. Meg vagy őrülve a csillagokért? Néhány ezerről még elkél a cikk. Én most speciel az Antarktisz történetéről írok, de még nincs kész.

Hogyan tudhatok meg mindent egy témáról, ha még csak most írom róla a cikket? Hát pont így. A lexikoncikkírás kutatómunkát igényel, összeszedett gondolatokat, legalább közepesen jó íráskészséget. De a titok a lényeg kihámozásának a képességében rejlik, vagyis abban, hogy hogyan tudod egy forrásszövegben (pl. egy szakkönyvben) megragadni a lényeget, megtalálni az összefüggéseket, hogyan bukkansz rá azokra a területekre és nyitott kérdésekre, amikről az adott forrásban nincs szó, de tudod, hogy a téma jobb megismeréséhez még azokat is fel kell göngyölítened, hogy aztán a végén az egészet legalább egy Jó cikk színvonalon tálalhasd az Olvasónak.

Egy okos ember valamikor valami olyasmit mondott, hogy "Ha mindent meg akarsz tudni valamiről, írj róla könyvet." Ma már elég, ha Wikipédia-cikket írsz róla. Szóval a Wikipédia nem (csak) arra jó, hogy olvassuk, hanem arra, hogy írjuk. :)

Hajrá!