A tökéletes folyamat

Az előző posztban említett Temple Grandin film más kérdéseket is felvetett. Például, hogy létezik-e abszolút tökéletes folyamat?

A lean tanítása szerint nem létezik, hiszen a lean alapja a kaizen, azaz a folyamatos fejlesztés és fejlődés. Magyarul: minden folyamatnál van jobb.

Azonban, ha a termék szempontjából vizsgálom a folyamatot, akkor lehet, hogy mégiscsak van tökéletes folyamat. Vegyük a filmbéli szarvasmarhákat. A szarvasmarha - a film szerint - akkor nyugodt, ha nem vízszintesen, hanem lejtősen kialakított úton sétál be a fürdetőbe. Akkor nyugodt, ha ívek mentén közlekedhet. Tehát akkor a leggazdaságosabb a terelése, ha ezt a szabályt betartjuk.

Ez ellen nem lehet mit tenni, mert ezt a természet/isten alakította ki így a szarvasmarhában. Mondhatja-e azt az ember, hogy ennek ellenére a szarvasmarhát vízszintesen jobb beterelni a fürdetőbe? Vagy ívek helyett négyszög alakú terelőben terelni, mert annak a felépítéséhez kevesebb hely kell? Fog-e alkalmazkodni a szarvasmarha mihozzánk?

Szerintem vannak olyan folyamatok, amikor nekünk kell a termékhez alkalmazkodni, és vannak olyan helyzetek, amikor nem tudunk a terméken változtatni. Egy kerámiakészítő üzemben lehet, hogy tudnak valamit változtatni a kerámia összetevőin vagy a technológián, hogy rövidebb idő alatt elkészüljön, de egy szarvasmarhán nem lehet.

Illetve lehet, ezt hívják úgy, hogy génmanipuláció, nemesítés. De még ezek is csak a szarvasmarha azon tulajdonságára vannak hatással, hogy például mennyi húsa legyen vagy mennyi tejet adjon. De hogy ívek helyett inkább szögletes terelőben érezze jól magát, mert nekünk az lenne olcsóbb... erre még nem találtak ki módszert.

És amíg nem találnak ki módszert, addig a terelésre ez lehet az egyetlen tökéletes folyamat, amin már nem nagyon lehet javítani.