Bréking: Bevezették a sorszámhúzást a Móricz Zsigmond körtéri főpostán!

Ha valaki úgy jobban ismeri: Budapest 112-es számú postahivatala a szóban forgó hely. Én mondom, már régóta esedékes volt. A régi rendszerben esélyed sem volt 30 perces szintidőn belül szabadulni az intézményből még akkor sem, ha csak 1 darab levelet akartál feladni.

Nem tudom, mikor vezették be a rendszert, mert a hosszú sorbanállás miatt borzasztó régen jártam ott utoljára - pedig ez a hozzám legközelebb eső posta. De nem történhetett meg régen a bevezetés, mert a törzsközönség még nincs teljesen tisztában a folyamatokkal.

Meglepő módon sokan a sorszámhúzás mikéntjével és céljával sincsenek tisztában, pedig nem ez az első hely az országban ahol sorszámot kell húzni. Aztán kiderült már egy-két olyan dolog is, amire a sorszámhúzó automata nem adott választ, ezért már megjelentek a nyomtatott (majd kézzel kiegészített) A4-es információs lapok is a sorszámkiadó mellett, amik például arról tájékoztatnak (nyomtatva), hogy bizony a postabolthoz is sorszám kell, és kézzel kiegészítve azt is közlik, hogy a 4-es gombot kell megnyomni hozzá.

Az én véleményem az, hogy a sorszámkiadó betűméretén is lehetne változtatni, mert most az van, hogy nem az ablakokhoz állunk sorba, hanem a sorszámosztó géphez, mert meg kell várni, amíg minden nyugdíjas előveszi a szemüvegét és/vagy egészen közel hajolva próbálja kisilabizálni, hogy melyik gombhoz milyen szöveg tartozik.

Az is előfordult, hogy az egyik ügyfél, miután kiderült, hogy rossz helyre húzott sorszámot, egyszerűen összegyűrte a papírt és hozzávágta a postáskisasszonyhoz, majd dühösen elrohant. No persze, az ügyfelek kulturálatlanságáról nem a posta tehet.

És persze olyan beszélgetéseknek is fültanúja voltam, miszerint minek már megint ez az újítás, a régi rendszer sokkal jobb volt, mert mindig csak újítgatnak...

Szóval van még hova fejlődni, de üdítő volt látni, hogy mennyire megritkult a tömeg (sokkal-sokkal kevesebben voltak, mint szoktak lenni), tényleg majdnem minden ablak nyitva volt, és bődületes gyorsasággal pörögtek a számok a kijelzőn. Ahogy egy-két idősebb ügyfél megjegyezte, túl gyorsan is, mert nem tudják elolvasni és fel is fogni, hogy az ő számuk az. Ez utóbbi panasz ellen viszont nem tudom, mit lehetne tenni...