Miért nem támogatom az önkiszolgáló kasszákat?

Tegnap sikerült elkeverednem egy olyan Tescóba, amiben önkiszolgáló kasszák is vannak. Természetesen kipróbáltam az egyiket, nagyon ötletes találmány. Ennek ellenére mégsem támogatom a bevezetését.

Hogy miért nem? Mert nem szeretem, ha hülyének néznek és mert az önkiszolgáló kassza nem lean.

Nem tudod, mit jelent a lean? Nézd meg a Wikipédiában!

Régen, amikor feltalálták a telefont és a telefonközpontot, még kisasszonyok ültek a kapcsolótábla előtt, és ők kötötték össze az egymással beszélni kívánó embereket. Aztán a telefonellátottság nőtt, ennélfogva nőtt az igény is, így a kisasszonyok alkalmazása már nem volt kifizetődő. Nem azért, mert sokat kellett nekik fizetni, hanem mert sokkal-sokkal több kapcsolatot kellett egyszerre létrehozni és bontani, mint amit akár 1000 kisasszony képes lett volna kezelni. Egyszerűen a technika túlnőtt a kisasszonyokon, így ez a munkakör megszűnt, béke poraira.

Most nézzünk meg egy 100 évvel ezelőtti boltot és egy mait. Mi a közös? Az, hogy az árukért fizetni kell. Bár a vásárlók mennyisége nőtt, a feladat maradt ugyanaz: ki kell velük fizettetni az áru árát. Ehhez pénztárakat használnak, amiknél az áru árát - ma már vonalkódos beolvasással - beütik egy gépbe, ami összeadja a tételeket és a végén megkapjuk, hogy a vevőnek mennyit kell fizetnie. Jó esetben a vevő ezt kifizeti, elrakja a vásárolt árut és távozik. A pénztáros szerepe ebben ott van, hogy lehúzza a kódot, közli a végösszeget és fizettet.

Ahogy írtam, a vásárlók mennyisége nőtt, de a fenti folyamat ugyanez. Valakinek be kell olvasnia  kódot, valakinek közölnie kell a végösszeget, valakinek fizettetnie kell. A vásárló pedig továbbra is fizet és csomagol. Ki lehet-e váltani a kódbeolvasás, az összeg közlése és a fizettetés feladatát úgy, mint ahogyan a kisasszonyokat felváltotta a telefonközpont? Nem lehet. A kódot az önkiszolgáló kasszánál is leolvassa valaki: a vevő. Az összeget közli valaki: a gép. Fizettet valaki: a gép. Fizet: a vevő. Csomagol: a vevő. Mennyivel lesz gyorsabb a fizetés folyamata a fentiekkel? Az emberi tényezőt (magyarul a pénztárost) csak 2 műveletnél tudjuk kiiktatni: a pontos összeg közlésénél és a fizettetésnél. A maradéknál, azaz a kódbeolvasásnál csak az történt, hogy a pénztárost kicseréltük a vevőre. Tehát az emberi tényező megmaradt.

Sőt, alapvetően a helyzet rosszabbodott, mert a vevő nem olyan járatos a kódleolvasásban mint a pénztáros, ezért neki lassabban megy. Ha pedig gond van, annak a megoldása ugyanúgy időbe telik, mint a pénztáros esetében. Időbe telik az is, amíg a vevő kiszedegeti a pénztárcájából a pénzt vagy a kártyát (vagyis ezen sem nyerünk semmi időt), időbe telik, amíg a gép visszaad. És az is időbe telik, amíg a vevő elpakolja az áruját, és az alatt új vevő nem tud az önkiszolgáló kasszához jönni. A hagyományos kasszánál volt rá lehetőség, hogy a pénztáros már egy új vevő kiszolgálását kezdje meg, amíg az előző elpakol. A hagyományosnál a fenti műveletek párhuzamosítására is van lehetőség, ugyanis az értelmesebb vevők már akkor előkészítik a szatyrot, pénztárcát, bank- és pontgyűjtő kártyát, amikor a pénztáros még csak a kódokat olvassa be. Ellenben az önkiszolgáló kasszánál előbb kódokat olvasol be te magad, majd csak a végén tudod előhalászni a pénztárcát, kártyát, szatyrot. És bár az önkiszolgáló kasszát a Tesco úgy reklámozza, hogy nem kell többet sorba állni, ha akár csak tízen akarnak vele fizetni egyszerre, ugyanúgy sorba kell állni hozzá...

Mondhatjuk persze, hogy hozzá kell szokni az önkiszolgáló kassza használatához. De hidd el, ez sosem lesz jobb, mint a pénztárossal való fizettetés. A legjobb esetben is csak ugyanolyan gyors lesz, mint az. Az egyetlen előnye, hogy nem kell bért fizetni a pénztárosnak, és nem kell őt képezni meg motiválni, és úgy egyáltalán törődni vele, mert az csak nyűg a vezetőségnek. Ellenben a pénztárosi munka egy részét továbbra is élőmunkával kell elintézni, (a kódleolvasást), csak éppen most már nem kell érte fizetni, hiszen megcsinálja a vevő. Hát ezen a ponton érzem én úgy, hogy hülyének néznek.

Azt, hogy a folyamat nem lean, pedig fentebb kifejtettem. Mitől is lenne az? Nem gyorsabb, nem ad semmi plusz élményt (ha csak azt nem vesszük plusz élménynek, hogy ha valami gond van, akkor keresgélhetjük az illetékest, aki segít), sem plusz értéket vagy jobb szolgáltatást. (Az jobb szolgáltatás, ha én végezhetem el azt, amit addig a személyzet végzett és még ugyanúgy sorba is kell állnom hozzá?) És még munkahelyek is megszűnnek miatta, pedig a munka megmarad.

Neked mi a véleményed az önkiszolgáló kasszákról?

Kép: Önkiszolgáló kassza egy amerikai Ikeában Forrás: Wikimedia Commons