Lenyűgöző eredmény

Tudtad, hogy a waray Wikipédiában már majdnem egymillió szócikk van? Bezzeg a magyar meg ennek a hétnek az elején éppen hogy csak elérte a 250 000-et. Micsoda szégyen! Vagy mégse?

Te is könnyen elbódulsz a számok láttán?

Vizsgáljuk meg közelebbről a waray wikit. Ha rákattintasz a fenti linkre, majd azon belül a Lap találomra, akarom mondani a Bisan ano nga pakli gombra (bal oldalt) és ezt a műveletet 10x megismétled, akkor egymás után 10 darab cikk fog random módon eléd kerülni a waray wikiből. Ha figyelmesen szemléled őket, és ha kicsit is konyítasz a Wikipédiához általában, akkor azt láthatod, hogy alul, a kategóriák (Mga kaarangay) sorban többször is ehhez hasonló kategóriacímkék jelennek meg: Himo hin bot 2013-08.

Ezt bizony még csekély waraytudásommal is le tudom neked fordítani: Bottal létrehozott cikk 2013 augusztusából. A Wikipédián botnak - a robot rövidítéséből - nevezik az "önműködő" kis programokat, amik majdnem maguktól képesek bizonyos automatizált feladatokat elvégezni, pl. helyesírást javítani vagy bizonyos feltételek mellett cikkeket átemelni máswikikből, stb. Tehát a waray wiki bottal készített rengeteg cikket. A rengeteg nem is elég jó szó, mert ha majdnem egymillió cikkből random módon lekérve 10 darabot, abban legalább 8 bottal készített van, az arányaiban véve több, mint rengeteg. Márpedig én többször 10 cikket megnéztem.

De mi közünk van nekünk ahhoz, hogy a waray hogyan gyárt cikkeket? Az ő dolguk. Ez így is van. A probléma ott kezdődik, amikor egyesek a waray wikit mint véres kardot hordozzák körbe, hogy lám, még ott is majdnem 1 000 000 cikk van, debezzegnálunk.

Ha tovább vizsgáljuk a waray wiki random cikkeit, azt is láthatjuk, hogy ezek a bottal létrehozott cikkek gyanúsan sokszor rövidek. Nem kicsit, nagyon. Annyira nagyon, hogy nálunk ezek a cikkek mennének a levesbe, mint szubcsonkok. Szubcsonk az, ami használhatatlanul rövid, mintha Napóleonról annyi szerepelne csak, hogy Napóleon egy francia császár volt. Az ilyen cikk kap 5 nap haladékot, hátha valaki feljavítja, és ha nem, akkor töröljük. A waray wikipédistákat azonban nem zavarják ezek a "cikkek", sőt, bizonyára büszkék is rájuk. Hát így van nekik 1 millió darab. Lehet, hogy mennyiségben sokkal előbbre járnak nálunk, de minőségben?

Szerinted melyik a fontosabb, legyen jó sok "Napóleon egy francia császár volt" típusú cikk, vagy legyen kevesebb, de használhatóbb tartalmú?

A waray wiki esete azt mutatja, hogy mindig érdemes a számok mögé nézni, mielőtt elkezdünk ájuldozni az eredmények láttán. És ez nem csak a wikipédiákra igaz, ha érted, mire célzok. :)

A képen waray wikipédisták láthatóak. Forrás: Wikimedia Commons