3 műszak

Az embernek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen. Ez egy régi és igen bölcs mondás. Ennélfogva az emberek bőszen nekiállnak kifogásokat keresni, hogy valamire miért nincs idejük. :)

Kedvencem a "3 műszakban dolgozok, ezért nincs időm". Borzasztóan sokszor hallom, és mindig meglep. Mert mit csinál az, aki 3 műszakban dolgozik? A klasszikus 3 műszak úgy zajlik, hogy első héten minden munkanap délelőtt dolgozunk 6-14-ig. A második héten minden munkanapon 14-22-ig, a harmadikon pedig minden munkanapon 22-06-ig. Vagyis bármely héten dolgozunk, a napi munkaidő mindig 8 óra.

Mit csinál ezzel szemben egy olyan valaki, mondjuk egy "irodista", aki minden nap 9-17-ig dolgozik? Igen, úgy van, ő is ledolgozza a maga 8 óráját.

Ezután vizsgáljuk meg, hogy mikor van szabadideje a 3 műszakban dolgozó embernek? Délelőttös héten már 14 órától szabad, de azért számoljuk bele az utazást, mondjuk 1 órával. Tehát 15 órától szabad. Mit csinál délutános héten? 13 órakor elindul dolgozni, de előtte még ott az egész délelőtt. Mit csinál az éjszakás héten? Vagy délelőtt, vagy délután alszik, a maradék időben tud ügyet intézni, vásárolni.

Mit csinál a minden nap 9-17-ig dolgozó irodistánk? Ha ügyet akar intézni. vagy vásárolni akar, akkor elkéretőzik vagy csúsztat, esetleg szabadságot vesz ki, de ezek nélkül nem nagyon tudja elintézni a dolgait, és persze eközben a munka sem halad.

Vagyis a 3 műszakban dolgozó egyáltalán nem dolgozik többet, mint az irodista, csak máskor és még az időbeosztása is sokkal jobb.

Ezek után vitaindítóként megkérdezném, hogy miért is mondják azt a 3 műszakban dolgozók, hogy nincs idejük semmire a 3 műszak miatt? Persze értem én, hogy mivel a "3 műszak" kifejezésben benne van az, hogy "3", ezért úgy hallatszik, mintha háromszor annyi lenne a munka is és a munkaidő is, és van, akit ezzel el is lehet vakítani, de valójában más a helyzet. Én dolgoztam, ha nem is 3, de 2 műszakban (délelőtt és délután) éveken keresztül, és sokkal jobb volt, mint a szokásos 9-17-ig tartó munkaidő. Sokkal több volt a jobban beosztható szabadidő!

No persze az, hogy ezt a jobban beosztható szabadidőt hogyan használjuk fel, vagy az, hogy bebeszéljük magunknak, hogy a több műszak miatt nincs időnk semmire, az más kérdés...