Milyen nyelven szólsz a munkatársaidhoz?

Micsoda hülye kérdés ez? Hát magyarul... :) A válasz azonban nem ilyen egyszerű, mert arról van szó, hogy az elismerésedet, sőt a szeretetedet milyen nyelven fejezed ki?

Pár éve olvastam Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvét. Zseniálisnak tartottam, és tartom ma is. Arról szól, hogy Chapman rájött, miközben házaspárok kapcsolati problémáit próbált segíteni megoldani, hogy az emberek nem azonos nyelvet beszélnek, amikor elismerést adnak másoknak vagy kapnak másoktól. A "nem azonos nyelv" konkrétan 5 különböző nyelvet jelent, és jellemzője ezen nyelveknek, vagy inkább a beszélőjüknek, hogy mindenki legszívesebben azt a nyelvet beszéli, amelyiken szeretné, ha hozzá szólnának. Magyarán: amilyen módon szeretném, ha engem elismernének, olyan módon ismerem el én is a másikat. Példa: én almát szeretnék kapni, ezért másoknak is almát adok, hiszen ha én szeretem az almát, akkor biztosan más is szereti. Pedig lehet, hogy mások inkább körtét ennének (amit én utálok), és elhajtanak az almámmal együtt, én pedig szomorkodok, és nem értem, hogy mi a baj. A körtére vágyó pedig azt hiszi, hogy én nem szeretem őt, hiszen ha szeretném, akkor körtét vittem volna neki.

Szóval Chapman felfedezte, hogy nagyon nehéz embertársaink kedvére tenni, de máris könnyebb lesz, ha megpróbáljuk megtanulni azt a nyelvet - ő szeretetnyelvnek nevezte el - amit a másik ember, jelen esetben a házastársunk beszél. Szerencsére szeretetnyelvből csak 5 van: ajándékozás, minőségi idő, szívességek, testi érintés és elismerő szavak. Ha a nejed azt szereti, ha ékszert kap tőled, akkor az ajándékozás az ő elsődleges szeretetnyelve. Ha a férjed megsértődik, mert elutasítod az esti közeledését, akkor a testi érintés az ő elsődleges szeretetnyelve. Állítólag. Mert hogy Chapman is kitér arra a könyvében, hogy ez nem mindig igaz. A nőkről általában azt hiszik, hogy az ajándékozás a fő szeretetnyelvük (vö. "csak a pénzéért szereti"), de ez nincs mindig így. Én például utálok ajándékot kapni. Ugyanakkor Chapman azt is megállapította, hogy azok a férfiak, akik azt hiszik (azaz a férfiak igen nagy része), hogy a testi érintés az ő elsődleges szeretetnyelvük, kis önvizsgálattal rájönnek, hogy a szexhiánynál sokkal jobban bántja őket, ha mondjuk a nejük szavakkal nem ismeri el a teljesítményüket (nem az ágybélire gondolok :). A lényeg kettős: tudjuk, hogy nekünk mi a szeretetnyelvünk, azaz a fenti 5 közül melyiken szeretnénk, ha elismernének és szeretnének minket, és ezt adjuk is a párunk tudtára, mert magától nem fogja kitalálni. A lényeg másik fele viszont az, hogy ne higgyük azt, hogy mert a mi szeretetnyelvünk a minőségi idő, attól még a párunké is az. Ha mázlink van, akkor ugyanazt a nyelvet beszéljük. De lehet, hogy ő az ajándékoknak örül jobban, vagy a szívességeknek. Kérdezzük meg, ha nem vagyunk biztos!

Mi köze mindennek a leanhez?

Amikor Chapman fenti könyvét olvastam, rögtön arra gondoltam, hogy mekkora elmélet lenne ez a munkahelyre alkalmazva. Mert ha az én szeretetnyelvem mondjuk a minőségi idő, akkor nekem ez nem csak mint házasságban, kapcsolatban élő embernek az, hanem "sima" emberként, dolgozóként is! Eltelt pár év, Chapman kijött olyan könyvekkel, mint például a Kamaszokra hangolva (ugyanez az 5 nyelv a tinikre vonatkoztatva) és több másikkal, majd elméletem beigazolásául megjelent A munkahelyi elismerés 5 nyelve c. mű is.

Természetesen ugyanerről az 5 nyelvről van szó. A munkahelyi elismerés pedig mi más lenne, mint a motiválás és a munkánk elismerése? Mivel, hogyan tudod motiválni azt az embert, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve? Akinek a minőségi idő? Akinek a szívességek? Akinek az elismerő szavak? Akinek a testi érintés? Na, ez utóbbi emberek bajban vannak... a testi érintés a munkahelyen nem annyira ajánlott motiválási eszköz, ha értitek mire gondolok... de van megoldás. Fentebb is írtam olyasmit, hogy "elsődleges szeretetnyelv". Azért írtam így, mert mindenkinek van másodlagos is, sőt olyan is, ami teljesen hidegen hagyja, mint engem az ajándékozás. Akinek a testi érintés az elsődleges, az a munkahelyén vegye elő a másodlagost!

Azt javaslom, mindenképpen olvassátok el Chapman mindkét könyvét, előbb az elsőt, az Egymásra hangolvát, és csak utána a Munkahelyi elismerés 5 nyelvét! Remélem, olvasás közben rájössz, mi az elsődleges szeretetnyelved, és talán arra is sikerül rájönni, mi a főnöködé! :)