Meg lehet-e tanulni a Just in time-ot?

Az egész arról jutott eszembe, amit a lopásról írt bejegyzésem végén írtam, hogy a bűnözőknek nincs szükségük lean tréningre. Kérdés viszont, hogy vajon segítene-e az egyik pláza pizzázójának személyzetén, ha beíratnánk őket egy Just in time tanfolyamra?

Ebben a pizzázóban szeletpizzát is árulnak, valamint tésztaételeket. A szeletpizzát 2 darab óriáspizzából vágják, az óriások kb. 60 cm átmérőjűek. Egy-egy óriáspizzán többféle feltét is van az egymás melletti szeleteken, az egyik gombás, a másik kolbászos... láttatok már ilyet, tudjátok, miről van szó. Amikor először vettem ott egy szelet pizzát, kolbászos-baconöst kértem, mert imádom a bacont. Pont még az az egy szelet kolbászos-baconös volt, a többinek a jó fele gombás volt, a maradék pedig sonkás és egyéb. Mázlim volt, gondoltam.

Aztán amikor másodszor mentem, akkor csak 1 óriáspizza volt kirakva a kettő helyett, és annak a szeletei is fent vázolt módon álltak össze: egy csomó érintetlen gombás, néhány sonkás és 1 kolbászos-baconös. Harmadszorra kolbászos-baconös nem is volt, szinte csak gombás. Abból se jött volna már ki egy óriáspizza. Kérdeztem az eladókislányt, hogy nem sül-e véletlenül nekem való feltéttel valami? Azt mondta várni kell kb. 10 percet, mert pont most fogják berakni. Értitek, amikor már nincs, sőt, amikor már szinte semmilyen nincs, akkor rakják be sülni.Vártam. Jött egy vevő, kolbászost kért. Várni kellett volna, ezért elvitt egy gombást.

Jött egy másik vevő, ő tésztaételt kért. Az is frissen készül, ezért a tálcát otthagyta és elment pár lépésre valamiért. A tészta elkészült, és a kislány elkezdett kiabálni: Kész a tészta! Senki nem jelentkezett. Én csodálkoztam, miért kiabál, hiszen a tészta vevője óta nem jött másik vevő, a tálcája is a pulton volt. De a kislány csak kiabált: kész a tészta! Végre megjelent a vevő, a kislány pedig: "Ja, a magáé?" Ekkor kilépett a konyha felől egy srác, és közölte a kislánnyal, hogy elfogyott az elviteles doboz. A kislány reakciója: "Na, nem tudtam, minek örüljek...". Sajnos azt nem láttam, hogy elment volna rendelni dobozt.

Jött még egy vevő. Kért ezt-azt, plusz kapucsínót. Az ez-az elkészült, a vevő várt. Majd két perc múlva a kislány megkérdezi, hogy mire vár még? A kapucsínóra, jött a válasz. A kislány odafordult egy másik lányhoz: nem csináltad meg? Mire a másik: Mit?

Közben elkészült a pizzám. Kirakták, felvágták, és vártam, hogy megkapom a részem. Nem kaptam. Rákérdeztem, mire a reakció: ja igen, milyet is kért?...

Vajon segítene-e ezen a személyzeten, ha valaki elmagyarázná nekik a Just in time mibenlétét? Lehet-e ezt tanulni, vagy semmit nem ér, ha valakiben nincs meg az érzék ahhoz, hogy ne várjon az elviteles doboz rendeléssel addig, amíg az elfogy, vagy ne akkor rakjon be pizzát sülni, amikor már nincs. Meg lehet-e tanítani valakit a zene élvezetére, ha botfüle van? Ha viszont meg van az érzék, akkor mit tudna tanulni még a tanfolyamon? 

Nemrég újra ott vettem pizzát. Már csak az az egy kolbászos-baconös volt, amit elhoztam, de volt még rengeteg gombás, de az egész nem tett ki egy óriáspizzát. Utánam álltak ketten a sorban, szintén kolbászos-baconöst kértek - volna. Várni kell, mondta nekik a kislány. A vevők válaszát már nem vártam meg.

kanban