A lean és a sztahanovisták

Azt olvasom a 10. születésnapját ünnepelt Wikipédiában, hogy a sztahanovista mozgalom célja "a szocialista munkaverseny létrehozása, azaz az egyes munkások önálló kezdeményezésekre törekvése, a munka ésszerűbb megszervezése, a teljesítmények fokozása, a gépek teljesebb kihasználása, és a fejlettebb munkamódszerek átadása volt."

Milyen érdekes, nem? Aztán persze kiderül, hogy kilóg a lóláb, mert "Normális munkakörülmények mellett megvalósíthatatlan teljesítményt jelentett, ezt azonban gyakran kihasználták a normák aránytalan emelésére. Gyakran a sztahanovista címet elért vagy elérni akaró szakemberek a megfeszített munka miatt rokkant nyugdíjba kerültek, s korán meghaltak, róluk aztán már nem szóltak a krónikák."

Érdekes, hogy az azonos célok (a kibocsátás növelése és a selejtmentesség) milyen eltérő megközelítési módokat hozott felszínre. Japánban a leant, a Szovjetunióban a sztahanovista mozgalmat. Vagyis az első megváltoztatta a "normális munkakörülményeket", a második a "normális munkakörülmények" megtartása mellett inkább a dolgozók "jobb kihasználására" törekedett. El lehet gondolkodni azon, melyik megközelítés ért el több eredményt... és vajon miért.

További wikipédiás olvasnivaló a témában: 2000 tonnás mozgalom