Modern Mózes

A Boltban, Ahova Járok sokféle vásárló jár. Néhány típusról már írtam is: pl. a kosarasokról. Most újabb típust figyeltem meg, a Modern Mózest.

Az történt, hogy borzasztóan sokan voltak a boltban. 18 óra körül mindig sokan vannak, de most extrém sokan voltak. Talán mostanra fogyott el az az ételmennyiség, amit a háromnapos ünnepekkor menetrendszerűen bekövetkező világvégére vásároltak az emberek. Nem tudom, lényeg, hogy tényleg minden kasszánál mélyen a polcok közé bekígyózó sorok álltak. Ezeket a kasszasorokat alapesetben kétféleképpen lehet lereagálni. Az egyik módszer az, hogy odaérsz az egyik kasszasorhoz és beállsz a végére, majd kivárod míg sorra kerülsz. Ezt a módszert követem én is.

A másik módszer az, hogy nem hiszed el, hogy minden sor ilyen hosszú, és felfedezőútra indulsz, mert hátha lesz egy rövidebb. E módszer híveinek vannak változatai. Az egyik, aki a polcsorok között megközelíti a kasszasor végét, "ne már"-ozik egyet, esetleg anyázik is, majd hátraarcot csinál, átmegy a szomszéd polcok közé, ott is nemározik, megint hátraarc, és így végigjárja az összes polcsor között álló összes kasszasort, majd vagy a legvégén, vagy visszafelé jövet találomra beáll az egyikbe. Ártalmatlan fajta.

A következő változat az, aki nem egyedül jött vásárolni, hanem valakivel együtt, és amíg ő találomra beáll egy kasszasorba, addig a másik körbejárja a boltot, mert hátha valahol van egy icipici, rövidke kis sor, és csak a mi sorunkban áll ennyi hülye, életképtelen ember. Icipici, rövidke sor nincs, így a másik ember visszajön a sorbanállóhoz, majd együtt lemondóan és a mélységes döbbenet hangján konstatálják, hogy mindenhol ekkora a sor. Hihetetlen. Szintén ártalmatlan fajta.

De most jön ő! A Modern Mózes! Kevésbé magabiztos alfajának csak kézikosár van a kezében, de a küldetése fontosságának teljes tudatában lévőnek csurig teletöltött bevásárlókocsija van, amit tol.  Át keresztbe az összes soron, a kasszák és a polcok közti folyosón. Mert ő rövidebb sort keres. Tehát mindenki, aki a kasszasorokban áll, ugorjon félre őelőle és a kocsija elöl, és engedje útjára őt, a Modern Mózest, aki előtt a kasszasorok úgy válnak ketté, mint Mózes intésére a Vörös-tenger. Mindeközben arcán világfájdalom és mély sértődöttség keveréke, hogy mi az, hogy nincs rövidebb sor, és mi az, hogy neki egyáltalán most keresgetnie kell egy rövidebb sort, mintha ő egy közönséges földi halandó lenne, és nem egy Modern Mózes? Ha nem rúgod arrébb lábaddal a kosarad, hogy ő elférjen, képes rád szólni. Ha nem tolod arrébb (nagy nehezen) a bevásárlókocsidat, hogy ő elférjen, képes rád szólni. Őt mindenki feltartja, hallatlan, hogy mindenki akkor jön vásárolni, amikor ő siet, és már fizetne. Az alamuszibbja ráadásul megpróbál besurranni eléd a sorba! Persze, a végén úgy jár, mint az első változat, aki végigjárja az összes sort elejétől a végéig, végül találomra beáll valahova. De nem baj, legalább a sorkereséssel is veszített legalább 10 percet. Isten sem szereti az önjelölt prófétákat.