Készletezési problémák az ATM-eknél

Ebben a cikkben arról írnak, hogy Angliában kifejlesztettek az ATM-ekre egy új szolgáltatást. Az ügyfél csak megnyomja a megfelelő gombot, és a gép rögtön felajánlja, hogy az eddigi készpénzfelvételek alapján kiadja azt az összeget, amit az ügyfél a legtöbbször szokott felvenni. Ennek továbbfejlesztett változata, amikor az ügyfél állíthatja be, hogy mennyi legyen ez a bizonyos "kedvenc összeg". Alapvetően nem rossz ötlet, sőt.

De ahogy a cikk is rámutat, először azt a problémát is meg kellene oldani, hogy a címletezést lehessen kiválasztani, mert most csak körmönfont módon lehet elérni, hogy az ember ne csupa húszezrest kapjon. Én például úgy érem el, hogy 9000-re végződő összeget veszek fel.

Jövőre a probléma még összetettebb lesz, hiszen bevezetik a tranzakciós adót, amikor akár készpénzt veszünk fel, akár kártyával fizetünk, valamennyi adót beszednek utána. Persze ezt is mi fizetjük meg, akár magasabb éves kártyadíjban, akár más módon. (Ezzel nekem igazából az a problémám, hogy így nem a saját adómat fizetem be, hanem valamiféle átalányt, amit nem tartok igazságosnak, de ebbe most ne menjünk bele, bár ez is lehetne leanes probléma.)

Tehát érdekes lesz megtudni, hogy jövőre hogyan fognak alakulni a készpénzfelvételi szokásaink. Jelenleg, ahogy a cikk írja, az emberek 60%-a maximum két részletben veszi fel a fizetését. Egyelőre kevés az igény arra, hogy többször kisebb összegeket vegyenek fel. Még nem tudni, hogyan alakul a jövő évi ATM-es forgalom, de ha a többszöri kisebb összegek felé fog elmozdulni (amit kétlek), akkor meg kell oldani az automaták többszöri, kisebb címletekkel való feltöltését is, esetleg át kell őket programozni, mert most alapból 10000-el vagy 5000-el osztható összegeket kínálnak fel felvételre.

Kíváncsi leszek, hogyan fog alakulni a készpénzfelvét és a kártyás használat aránya, és hogy mit lépnek rá a bankok.