A cél és az eszköz

Van egy cél: kevesebb ember haljon meg a háborúkban. Hogyan érhetjük ezt el? Gatling szerint úgy, hogy csinálunk egy géppuskát.

A cikk szerint, amit olvastam, az volt az elképzelése, hogy a géppuska majd embereket helyettesít a háborúban, így elég lesz kisebb sereget hadba küldeni, ergo kevesebb ember fog meghalni. Nem jött be a számítása.

Valami hasonló, "nem jött be a számítás" fílinget érzek mindig a levegőben olyankor, amikor a gyárakban az embereket robotokkal próbálják helyettesíteni, és a bevezetők örülnek, mert így kisebb lesz a költség, ergo nagyobb a haszon. Csakhogy a robotokkal helyettesített ember nem vásárol - mert nincs neki miből, mivel nincs munkája, amiért pénzt kapna.

Ne jöjjön, kérem, senki azzal, hogy hát azok az emberek úgysem vennének iPhone-t. Egyrészt vennének, másrészt nem csak iPhone-t lehet robottal gyártani vagy autót, hanem bármi mást, amiről ma még nem is gondolnánk, hogy lehet.

A fejlődés jó dolog. De amíg nem jön el az az idilli állapot, amiről néha utópisztikus regényekben lehet olvasni, hogy az emberek helyett robotok dolgoznak és az embereknek ezért már nem kell mással foglalkozniuk mint az önmegvalósítással, művészettel, filozófiával, ugyanakkor alanyi jogon jár mindenkinek az otthon és az élelem, (és még túlnépesedés sincs, a bűnözésről nem is beszélve) addig ne akarjuk az összes embert robottal helyettesíteni. A géppuska miatt is sokkal több ember halt meg háborúban és a robot miatt is több fog. Pedig a cél egyik esetben sem ez volt.