A hit ereje

Szombaton és vasárnap zajlottak országszerte a Kulturális Örökségnapok. Már nyolcadik éve járom ilyenkor a várost, sok olyan helyre be lehet menni (ingyen!), ahova egyébként nem. Idén egy barátnőmmel tarka programot állítottunk össze, egy óbudai kiskocsma-történeti sétától a MAVIR székházig (innen irányítják az egész ország villamosenergia-ellátását, és még a diszpécserek szimulátorát is megnézhettük) sok minden belefért, többek között a Parlament és a Krisna-tudatú Hívők központja is.

Ez utóbbi kettőről mi jutott eszembe? Hát persze, hogy a lean. Pontosabban az 5S - megléte és hiánya.

A Krisna-tudatú Hívők (alias "a krisnások") Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központja Óbudán van Csillaghegyen, a Lehel utcában. Egy Nóri nevű lány (igazából asszony) vezetett körbe. Megnéztük az előcsarnokot, ahol büfé is van, és ahol utána meg is ebédeltünk - igen baráti árakon, de arra fel kell készülni, hogy a krisnások vegetariánusok és kávé sincs -, és a templomszobát is, benne nagyon szép márvány Krisna-szoborral és oltárral. A szobrot naponta kétszer öltöztetik át, szebbnél szebb ruhákba. Az előcsarnokban van az a műszikla, ahol egy nagyobb Krisna-szobor látható egy bocival, lótuszok és pillangók között, kis vízcsobogással (lásd a képet, amit ott csináltam). Nagyon hangulatos az egész, nagyon indiai, nagyon nyugalmas, ahogy barátnőmmel megállapítottuk, már-már gyermekien bájos az egész Krisna-kultusz. De mi köze ennek az 5S-hez? Annyi, hogy ami mindezeken túl még feltűnt, az a HIHETETLEN tisztaság volt. Ha azt mondom, hogy minden ragyogott, akkor nem mondtam semmit. Az előcsarnokban egy nagy, sok-sok csingilingis csillár lógott, és nekem meggyőződésem, hogy annak az összes csingilingijét naponta lemossák. Pókháló? Mintha fel sem lennének találva a pókok... A választ hamar megkaptuk a jelenségre. A Krisna-kultuszban a tisztaságnak nagy jelentősége van, például nagyvécézés után le kell fürdeni és ruhát váltani. Az eredeti indiai ruhákat - amiket nem kötelező hordani, de Nóri például száriban volt - nem varrják, mert azt vallják, hogy a varrott ruhába a tűvel is bekerülhet annyi piszok, amit utána nem lehet belőle kimosni.

Ilyen vallási előírással tehát a rend és tisztaság fenntartása nem nehéz - csak hit kell hozzá.

Vasárnap a Parlamentben voltunk, nagyon szép épület és természetesen takarítják is, de a krisnásoknál látott makulátlan tisztaságnak nyoma sincs. Ez még a kisebbik baj lett volna, hiszen hatalmas épületről van szó. De megmutattak nekünk egy dolgozószobát, ahol az íróasztalokat akkurátusan elkerítették piros kordonnal, mintha múzeumi tárgyként akartak volna mutogatni egy igazán rendezetlen irodát és íróasztalt  az "Ilyen volt az élet a lean bevezetése előtt" c. kiállításon. :) Az asztalon szó szerint hegyekben a papírok (nem dossziék, hanem pőre papírok), a polcokon sem katonás rendben álltak a könyvek, siralmas volt az egész, pláne, hogy még turistáknak mutogatják is. Ha tudták, hogy jönnek a látogatók, legalább tüntették volna el a kupacokat valahova. Hiába, no, mi nem auditorok voltunk, akiknek a látogatása előtt még a székeket is elvágólag kell elrendezni... :)

PICT0024.JPG