Nem csak a húszéveseké a világ

Holden a Menedzsmentor egyik korábbi cikkére hivatkozva kifejtette a véleményét az Y generációról. Erről a generációról azt érdemes tudni, hogy elméletileg a (kb.) 1982 és (kb.) 1995 között született embereket értjük alatta, akik már a számítógéppel nőttek fel.

Hogy ez mennyire nem igaz!

Először is, én az Y generációsok (sőt az utánuk következő V, W, Z és ZS generációsok) között is számtalan olyan "egyeddel" találkoztam, akinek dunsztja sincs a számítógépről, és semmi érzéke nincs a kezeléséhez. Ez ugyanis nem korfüggő. Aztán azt is mondják róluk, hogy "kisgyerekként megismerkedtek a tudomány és a technika vívmányaival" illetve "a szüleik szabad véleménynyilvánításra és önállóságra nevelték őket." Ja. Ezért viszi haza sok egyetemista anyucihoz a szennyest, mert önállóan nem tudja kimosni. Arról nem is beszélve, hogy hányan élnek még harmincas éveikben is "mamahotelben", mert az kényelmesebb az önállóságnál. A technika vívmányai? Minden kornak meg voltak a maga technikai vívmányai, ez hol a kerék, hol a gőzhajó, hol az internet volt. Szerintem az adott kor gyerekei nagyon jól ismerték azt, amit ismerniük kellett. Ha meg nem ismerték, az a szegénység hibája volt, ahogy ma is az...

Nézzük tovább. Az Y generáció tagjai "nagyra értékelik az idejüket, nem vacakolnak sok haszontalan dologgal." Én se vacakolok, és saját időmet biztosan nagyra értékelem. (Egyébként ennek a pontnak nagyon örülök, mert rímel a lean felesleges tevékenységek kiküszöbölése c. veszteségfajtára.)

"Simán megkérdőjelezik azt, amit tutinak gondolsz." Ó, erről a mindenkori főnökeim tudnának mesélni... :)

"Könnyen sajátítják el az új technológiákat, természetes egyszerűséggel használják a közösségi médiát". Lásd legelső pont: akinek van érzéke a számítógéphez és a szoftverekhez, azok igen. A többi meg csak azt 2-3 gombot használja, amit korábban megmutattak neki a Facebookon.

"Multitaszkos szupertsztárok. Míg ma egy 40 éves pasi egyszerre csak egy dologra képes figyelni, addig ők mobil telefonnal a fülükön, a számítógép előtt TV-t néznek, miközben a rádióból szóló funkhouse-t csak a teafőző sípolása töri meg néha egy pillanatra." Hehe, lesznek majd ők is negyven éves pasik! :))) Ez megint nem generációbesorolás-függő, hanem korfüggő. A fiatal agy frissebb, több infót tud befogadni egyszerre. Tudom, mert anno én is zene mellett tanultam, és még lehet, hogy a TV is szólt közben. Most már csak a zene szól, esetleg. Pedig nem is vagyok negyven éves pasi. :) (Egyébként a férfiak TÉNYLEG nem tudnak egynél több dologra figyelni. Mutasson nekem valaki olyat, aki igen!)

"Armani, Hugo Boss és a többiek: az öltönyöknek kakukk, itt az ideje betörni a farmer és a póló bizniszbe." Na, ha csak ez az egy tulajdonsága lenne az Y generációnak, én már ettől közéjük tartoznék. Le az öltönnyel és a kosztümmel! Halál rájuk!!!!

Mit akarok mindezzel mondani? Sok olyan tulajdonság van, ami rám is rám illik, pedig hivatalosan nem vagyok az Y generáció tagja. Bizonyára te is találsz olyan pontokat, amik rád illenek a listákból. Közben pedig sok olyan tulajdonság van, amit bár öregesnek gondolunk, mégis nem egy Y generációs ember a magáénak érezhet. Szóval nem kell bedőlni mindenféle generációs szövegeknek, mindenki ahhoz a generációhoz tartozik, ahova tartozónak érzi magát! Hajrá, Y generáció, én veletek vagyok! :)