Bajban a japánok

Azt olvasom, hogy ezer év múlva kihalnak a japánok. Mivel azt mondják, hogy a problémák okozója mindig az ember, és mindig a gyökérokot kell megszüntetni, ezért - ha morbid akarnék lenni - azt mondanám, hogy a japánok egyszerűen csak felszámolják a gyökérokot. :) De nem akarok morbid lenni, ezért nem mondom.

Viszont azon megint elgondolkodtam - mint már annyiszor -, hogy mennyi a "túl kevés ember"? Mikor kell tényleg elkezdeni kongatni a vészharangot? Kevés-e a japánok jelenlegi 127,7 milliós létszáma? Mihez képest? Van-e elég hely "tárolni" ennyi embert (magyarán van-e elég lakhely), van-e elég élelem, víz és munka? Miért is drága a japán megélhetés? Adóprés fojtogatja az állampolgárokat? Sok ez elvonás és kevés az állami segítség? Elöregszik a társadalom? Elmaradott az ország? Kevés az ásványkincs, a megművelhető terület? Mindenben drága importra szorul? Nem ismerem a japán gazdaságot, de azt tudom, hogy Japán sziget. Márpedig egy szigeten nem lehet vég nélkül szaporodni, legyen az a sziget  bármilyen tejjel-mézzel folyó kánaán.

Szóval igazából azon kellene elgondolkodni, hogy a jelenlegi helyzet, hogy tudniillik a fiatalokat nem érdekli a szex, nem-e valami evolúciós válasz a túlszaporodás elkerülésére? Ami aztán az ellentétjébe csap majd át, ha a lakosság száma tényleg lecsökken?

Ne temessük még a japánokat, biztos vagyok benne, hogy még jó sok évszázadig taníthatják nekünk a Toyota-módszert. :)