Lean otthon: VV DIY 6. - Bevételek

Az élet néha furcsa dolgokra képes, akár arra is, hogy bebizonyítsa, hogy az elmélet igaz.

Ugyanis amikor a Malév leállt, és így valamennyien azonnal tudtuk, hogy az utcára kerülünk, már akkor tudtam, hogy egyrészt ebből sorozat lesz a blogon, másrészt hogy ennek a sorozatnak lesz egy olyan része, ami arról fog szólni, hogy a munkanélküliség alatt nincs olyan, hogy fix, biztos bevétel. Nem, nem arra gondolok, hogy nem jön a havi utalás a cégedtől a számládra. Nyilván nem jön, hiszen a cégtől elküldtek. Arra gondolok, hogy a munkanélküliség alatt semmilyen bevétel nem tekinthető biztosnak, a bevételeket úgy kell tekinteni, mintha nem is lennének.

Kemény, mi?

De, ahogy írtam, az élet bebizonyítja, hogy az elmélet igaz. Nem egy kollégám láttam, aki már azt számolgatta, hogy a végkielégítés meddig elég, meddig nem kell dolgozni és lehet nyugodtan "pihenni" az újra munkába állás előtt. Volt, aki a munkanélküli segélyt számolta ugyanígy (vagy álláskeresési járadéknak hívják már?), esetleg már a szociális segélyen gondolkozott. Ezekre a pénzekre nem szabad számítani, még akkor sem, ha jár. A Malév esete is példázza - és még hány ilyen cég lehet - hogy járni jár, csak nem jut. :) Ellenben mindent meg kell tenni, beleértve a jogi út keresését, hogy ha jár, akkor meg is kapd!

Egy szó mint száz, bevételre ne számíts, és akkor nem csalódsz. Persze vannak olyan esetek, amikor a bevételt biztosra veheted: nyugdíj, gyes, gyed, családi pótlék, és hasonló járandóságok. Bár ami azt illeti, a mai világban már ezekre se vennék mérget.

Ugyanígy nem szabad biztosan számítani arra sem, hogy egy kis átmeneti, hétvégi mellékesből (hólapátolás, korrepetálás, bébicsőszködés, takarítás), lesz annyi bevételed, amiből legalább a rezsi kijön. Nem biztos, hogy fogsz találni ilyen munkát. Ezzel nem negatív hullámokat akarok küldeni feléd, csak arra szeretnék rámutatni, hogy semmi nem biztos. Az sem biztos, hogy az aukciós oldalakon el tudsz adni minden felesleges holmit. Én is összegyűjtöttem már úgy 50-60 ezer forintot érő, számomra felesleges dolgot, de korántsem biztos, hogy ezek (javarészt könyvek) másoknak kellenek majd. És ha kellenek is, nem máról holnapra. Lehet, hogy csak hosszú hónapok alatt fognak apránként elkelni, tehát fix bevételként nem lehet erre az összegre számítani, legfeljebb "bónuszként".

Végső jó tanácsként tehát csak egyet tudok mondani. Amikor munkanélküli vagy (és tulajdonképpen akkor is, ha nem), csak az a tied, csak arra a pénzösszegre számíthatsz biztosként, ami valóban a tied: a számládon van, a pénztárcádban van. A többi, bármennyire is jár, csupán illúzió. Ne kápráztasson el!