Lean otthon: VV DIY 4. - Vedd kézbe a pénzügyeid azonnal! Bank, rezsi, autó

Ez egy közhelyes poszt. De a közhelyeknek van egy igen kellemetlen tulajdonságuk: igazak.

A munka elvesztésekor a pénzügyekben következik be a legnagyobb változás, ha nem is azonnal. Ez sok embert megtéveszt, mármint az, hogy nem azonnal következik be a változás. Ne dőlj be neki!

Ez nem az az időszak, amikor bulit buli hátára lehet halmozni, sem az, amikor el kell menni nyaralni, vagy új ruhatárat kell beszerezni. Nincs itt az ideje a lakásfelújításnak sem, de még annak se, hogy nap mint nap drága édességgel tömd magad vigasztalásul, és mert „ennyit megérdemlek ilyen válságos időben”. Megérdemled, persze, de nem most. Hanem majd akkor, ha megszerezted álmaid vadiúj állását. :)

 

Folytassuk a válsághelyzet pénzügyi elemzését a a rezsivel, autófenntartással és banki ügyekkel.

 

1. Autó

Rövid leszek: nincs autóm, ezért az autóval kapcsolatos kiadások menedzselése nem okoz számomra problémát. :) Viszont ez azt is jelenti, hogy neked, ha van autód, nem tudok tanácsot adni ez ügyben.

 

2. Rezsi

Ez megint egy külön kategória, ugyanis bérelt lakásban lakom. Míg arra van ráhatásom, hogy mennyi vizet, villanyt használok (lekapcsolom a villanyt, ha kimegyek egy helyiségből, nem folyatom feleslegesen a csapot, nem hagyom bedugva a telefontöltőt, stb.) addig alapvető dolgokra nincs, mivel a lakás nem az enyém. Így nincs beleszólásom a szigetelésbe, az ajtó-ablakcserébe, a háztartási gépek cseréjébe, se a csöpögő csapok rendbetételébe vagy cseréjébe. Például a konyhai ezeréves csapot a tulajdonos csak akkor volt hajlandó hosszas könyörgés után kicserélni, amikor már úgy elromlott, hogy megnyitás után nem tudtam elzárni. :) Ráadásul távfűtés van, tehát két opció van: vagy megy a fűtés, vagy nem megy. Érdekes módon, még ezekben a röpködő mínuszokban sem viszik túlzásba a megyést.

 

A rezsivel való takarékoskodásnak van egy másik hátulütője is. Az egyik, hogy télen nem lehet annyira spórolni se a villannyal, se a fűtéssel, hogy meglátszódjon a fizetendő számlán, másrészt ha átalányt fizetsz, akkor a mostani takarékoskodásod legfeljebb a jövő évi átalányra lehet hatással. Ez persze nem baj, mert ha ne adj isten, még jövőre is munkanélküli leszel, akkor jól fog jönni a kisebb átalány.

 

3. Bank

Mint írtam a bevezetőben, van egy kis hitelem, meg egy kis megtakarításom is. Ezúttal a hitelekről lesz szó, a megtakarításokat a bevételekkel való zsonglőrködésnél tárgyalom. Koromból adódóan van diákhitelem. Kinek nincs? :) A diákhitellel nem sok mindent lehet kezdeni, mert egyre csak nő. Eleve meg van határozva a havonta fizetendő összeg, ami nem a futamidő szerint van megállapítva (mivel olyan a diákhitelnél nincs), hanem a fizetésed arányában. Ennél fogva, ha kicsi a fizetésed, akkor a tartozás sose fogy el. :) Előbb jön a tőke, aztán a kamat, majd a kamatos kamat, tőkésítés, újra kamat, majd a kamatos kamat...(ne lovald bele magad Szten - szólt Redzs) viszont öröm az ürömben, hogy akkor is fizetni kell, ha nincs munkád és bevételed (van néhány kivétel, nézz utána!). Viszont bármikor kérheted a törlesztőrészlet csökkentését, maximum 24 hónapos időtartamra. Így aztán a hiteled biztosan nem fog elfogyni soha. :) No de most minden fillérre szükségünk van, ezért kérjük a csökkentést, ami az előző évi minimálbér egy bizonyos %-a, nevesül (idén legalábbis) havi 4680 ft. Tehát ennyit mindenképpen be kell fizetni. Természetesen lehet ennél többet is, ízlés szerint. A csökkentés beállítása automatikus. Én a Diákhitel Központba mentem el személyesen, kislány beírta a gépbe, alá kellett írni a papírt, és kész. Az más kérdés, hogy ezután a papírról külön kellett kérni egy másolatot, hogy mégis legyen nekem is valami a kezembe, mert ez automatikusan nem jár. Viszont majd akkor, ha a törlesztőrészlet visszaállítását kéred, azt írásban kell megtenni, még akkor is, ha bemész a Központba. Hogy ebben mi a logika, azt persze nem sikerült kideríteni...

 

Egyéb hitel. Devizahitelem nincs, így végtörlesztés, árfolyamrögzítés ügyben sem én vagyok a guru. Viszont a biztonság kedvéért kötöttem egy kicsi hitelemre ún. munkanélküliség esetére szóló biztosítást. Nos, úgy tűnik, ez csak parasztvakítás. A bankomban ugyanis azt mondták, hogy ez úgy működik, hogy ha a munkaviszonyod véget ért (tehát a felmondási időd végén), az arra következő 91. naptól fizeti a biztosító helyetted a törlesztőrészletet, de csak akkor ha egyrészt a munkaviszony megszűnésekor azonnal regisztráltál a Munkaügyi Központban, ha nem közös megegyezéssel hagytad ott a céget, és ha ezen a bizonyos 91. napon még mindig munkanélküli vagy. Ráadásul az egész törlesztőrészlet-átvállalósdi legfeljebb 6 hónapig él, illetve addig, amíg munkanélküli vagy. Kiszámoltam: körülbelül ősztől fizetné helyettem a biztosító a törlesztőt. Na, szépen néznénk ki, ha még akkor is munkanélküli lennék. Szóval ez a biztosítás nem sokat ér, ha pedig sok-sok évtizedet lehúztál a cégednél, és nagyon sok felmondási idő jár neked, akkor nagyjából le is telik a kölcsönöd, mire a biztosító átvállalna belőle akár egy lyukas kétfillérest is. :) Persze az, hogy én ezt nem tudtam a szerződés megkötésekor nem csak a bank hiányos tájékoztatásának tudható be, hanem annak is, hogy nem kérdeztem rá a konkrét feltételekre. Ne ess abba a hibába, hogy mindenért a bankot szidod! Mindenesetre több ilyen biztosítást nem kötök, mert csak viszi a pénzt, sőt, megpróbálom ezt is felmondani.

 

Ezzel nagyjából a végére értünk a munkanélküliség bekövetkeztét követő 2-4 nap eseményeinek, teendőinek. Az első 1-2 nap volt a gyász időszaka. A 3-4. napon azonban már azonnal kézbe kell venned a pénzügyeid, utána járni a hiteleid csökkentési lehetőségének és a rezsit és a napi kiadásokat (főleg ez utóbbit) azonnal el kezdened lefaragni. Nem a jövő héten, azonnal.