Van-e igény a leanre?

Nem szólhat minden a válságról, így most evezzünk vidámabb vizekre, és nézünk utána, hogy vajon össztársadalmi szinten vajon van-e igény a leanre? Röviden: van.

Hogyne lenne, amikor lépten-nyomon veszteségekbe botlunk, sőt ezeket a veszteségeket aztán nagy örömmel világgá is kürtöljük? Hogy csak néhány helyet említsek: a munkahelyen és otthon elpanaszoljuk, megírjuk a Tékozló Homárnak vagy a Fogyasztóvédelemnek, esetleg a Munkahelyi Terrornak, a BKV-figyelőnek, és még számtalan helyre, kipanaszkodjuk magunkat a szomszédnak vagy a Facebookon, végül pedig kimegyünk tüntetni.

Ez idáig rendben is van, az emberek érzékelik a veszteséget. De vajon mit tesznek ellene?

Azt tapasztalom, hogy a leant, mint egy lehetséges ellenszert, a lehető legkevesebbszer ajánlják elöljáróik figyelmébe. De ez még hagyján, sajnos ők maguk is ritkán állnak elő megoldási javaslatokkal, igazából inkább csak azt a mindenféle konstruktív javaslat nélküli elégedetlenséget hallani, amit a köznyelv egyszerűen pampogásnak nevez. Nem tudom, ki látta a Szomszédokban azt a jelenetet, amit meg is írtam itt a blogon, amikor János és Alma elveszett a Földhivatal útvesztőjében, mert az ügyintéző azt mondta nekik, hogy menjenek el a postára, adják fel az illeték összegét, majd ballagjanak vissza a feladott csekkel és egy borítékkal, és a hivatal majd egyszer csak elküldi nekik a papírt, amit kértek. János nagyon helyesen feltette a kérdést, hogy mi lenne, ha addigra, mire visszaérnek a feladott csekkel, készen lenne a papír és így megspórolnák a postázást? Sajnos, az ügyintéző nem volt forradalmi hangulatban... :) A lényeg, hogy János határozottan lean szemléletmóddal tekintett a problémára, kereste azt a legrövidebb utat, aminek a végén ő, az ügyfél, hozzájuthat az értékhez, azaz a papírhoz. Nem csak sírt és bosszankodott az ügymenet lassúsága miatt, hanem javaslattal, ötlettel állt elő a probléma megoldása érdekében. János biztosan soha nem hallott a leanről, és ez azt bizonyítja, hogy a lean szemléletet nem kell tanulni, mert meg van majdnem mindenkiben. Az eszközeit kell csak tanulni és persze azt, hogy merjük használni őket!