Miért szeretem a Wikipédiát?

Sok éve, majdnem a kezdetektől szerkesztem a magyar Wikipédiát, néha az angolt is. Alapítója vagyok a Földrajzműhelynek, járőr „rangom” van és tagja vagyok a Wikimédia Magyarország Egyesületnek is. Elmondhatom tehát, hogy a Wikipédiát igen jól ismerem szerkesztőként, olvasóként, afféle moderátorként is (hiszen a járőrök egyik feladata az oda nem való tartalmak szűrése), és egyesületi tagként a háttérmunkába is belelátok egy picit.

Mivel a Wikipédiát minden szerkesztője önként, ingyen és a szabadidejében szerkeszti, ezért valószínűsíthető, hogy a szerkesztők szeretik is a Wikipédiát. Én is szeretem, az alábbi miatt:

 

a Wikipédia lean.

 

Lean, mert a lean két alappillérének megfelel a működése: a veszteségek eltávolításának a a dolgok folyamatos jobbításával (kaizen) és az ember tiszteletének.

Tulajdonképpen az egész Wikipédia-koncepció a kaizenen alapul: gyűjtsd össze a világ összes tudását önkéntesek segítségével, mely tudást aztán ugyanezek az önkéntesek majd tovább bővítik, csiszolják, fényezik, azaz fokozatosan és folyamatosan jobbítják a tartalmat úgy mennyiségileg, mint minőségileg.

 

Az ember tisztelete pedig magától értetődik. Ha abból indulunk ki, hogy a Wikipédiát mindenki szerkesztheti, akkor az egyes embernek és az ő tudásának – bármilyen morzsányi is legyen az – a tisztelete nyilvánvaló. Nincsenek megmondóemberek, akiknek a tudása mindenek fölött áll, akiknek nem lehet ellentmondani, mert különben... A tudásod és az önkéntes közreműködésed szinte automatikusan elismerik, nem kell „nyalni” senkinek sem azért, hogy előreléphess a képzeletbeli ranglétrán és előbb megerősített szerkesztő légy, majd saját kérésedre járőr. Adminisztrátornak vagy bürokratának is jelöltetheted magad.

 

Hogy hogyan fér ezzel össze az, hogy mégis vannak olyan emberek, akiket hosszabb-rövidebb időre (de akár örökre is) kitiltanak a Wikipédiáról, vagy akiket hébe-korba figyelmeztetni kell arra, hogy csak megfelelő tartalmat töltsenek fel és ha lehet, akkor megfelelő minőségben is? Úgy, hogy a Wikipédiában is léteznek standardok. A legfőbb standard: a Wikipédia enciklopédia. Ha levennéd a polcról a Filmlexikont, és a Macskajajnál kinyitva annyit találnál benne, hogy „Ez egy állat jó film, nézzétek meg!” azt hiszem, igen csak meghökkennél, és kétségbe vonnád a Filmlexikon készítőinek elmeállapotát és magának a lexikonnak a hitelességét is. A Wikipédiát ugyanígy kell kezelni: enciklopédikus minőségű és tartalmú anyagot kell rá feltenni. Nem baj, ha a Macskajajról csak annyit tudsz, hogy milyen nemzetiségű film, ki rendezte és kik a főszereplők. Majd lesznek mások, akik kiegészítik a te tudásod a sajátjukkal. A lényeg a folyamatos jobbítás és a standardok betartása. Standardok nélkül ugyanis a Wikipédiában is csak káosz lenne, akárcsak egy cégnél a belső szabályzat és a külső törvények nélkül. A Wikipédia legfőbb alapszabályai, standardjai a következőek:

 

- A Wikipédia nem reklámfelület. Nem reklámozhatsz benne senkit és semmit.

- Ennél fogva csak olyan személyekről, dolgokról és fogalmakról lehet bele írni, amik egyrészt az egyetemes tudás részei, másrészt más szerzők (könyvek, újságok, mértékadó portálok és egyéb kiadványok) már feldolgoztak. Ezekre az úgynevezett forrásokra a cikk végén hivatkozni kell. A saját kútfőd nem forrás. Az illető személy vagy cég saját honlapja sem számít annak, mert általában elfogultak saját magukkal szemben.

- Nem tölthetsz fel jogsértő tartalmat, se szövegest, se képet vagy egyéb fájlt.

- A cikkek írásakor minden körülmények között tartanod kell magad a semleges hangvételhez. Nem szabad csak pozitívumot vagy csak negatívumot írni valamiről vagy valakiről.

- A cikkek írásakor be kell tartanod a magyar helyesírás szabályait.

- Törekedj enciklopédikus stílusra. Legyél szakszerű, de ne tűzdeld tele az írásod csak szakértők által érthető terminus technicusokkal. Tartsd mindig szem előtt, hogy a Wikipédia a laikusok, a nagyközönség számára készül. Arra azonban szintén figyelj, hogy az olvasó bár laikus, de nem hülye. Nem kell szájbarágni sem a dolgokat. A stílusod legyen érdekes, olvasmányos.

- Ne vandálkodj. A Wikipédia szakzsargonjában a vandál a szándékos károkozót jelenti: „csúnya” szavakat ír bele a cikkbe, vagy szándékosan rossz információt, adatot ad hozzá a tartalomhoz.

- Ha pedig éppen nem cikket írsz, hanem a Wikipédia közösségi tereiben szólsz hozzá valamihez, vagy egy másik szerkesztő vitalapjára írsz, akkor kerüld a személyeskedést és a káromkodást. Ez utóbbi a Wikipédián nagyon nem menő.

 

A Wikipédián nem csak cikket írhatsz. Magad is alakíthatod a szabályokat, sőt újakra is javaslatot tehetsz. Fentebb azt írtam, én alapítottam a Földrajzműhelyt a magyar Wikipédián. Amikor megalapítottam, még az sem volt eldöntve, mely földrajzi helyekről lehet cikket írni, azaz melyek számítanak nevezetesnek. Azóta, az én javaslatomra, példaként véve más nyelvű Wikipédiák gyakorlatát, és átbeszélve az ötletem úgy döntöttünk, hogy minden földrajzi hely nevezetes, melynek neve van. De ha te úgy gondolod, hogy ez a szabály butaság, akkor ne habozz, bátran javasolj mást! A közösség megvitatja, ha kell szavazunk is róla és ha a te módosító javaslatod fogadjuk el, akkor bevezetjük az új szabályt. A Wikipédián mindenki véleménye számít: amíg betartod a fenti standardokat, addig mindenki tisztelni fog.

 

Ebből az következik, hogy kitiltani azokat szoktuk, akik a fenti szabályokat következetesen, minden figyelmeztetés ellenére sem tartják be. Sokan kitiltódtak már vandálkodás, személyeskedés vagy sorozatosan jogsértő anyagok feltöltése miatt. Rengeteg embert figyelmeztetünk nap mint nap, mert a Wikipédiát összekeverik egy ingyenes tárhellyel és nevenincs cégükről, termékükről, zenekarukról, focicsapatukról, vagy akár saját magukról írnak „cikket”. Általában ezek az emberek mennek aztán panaszkodni a különféle fórumokra, hogy a Wikipédia elüldözi a szerkesztőket, és hogy a Wikipédián cenzúra van.

 

Ha elmész egy céghez dolgozni, ott is be kell tartani a játékszabályokat. Ezek egy része külső (törvények) más része belső (belső szabályzat, munkaköri leírás). Egynémely pontot ideig-óráig meg lehet szegni, de ha minden figyelmeztetés ellenére már harmadszorra is részegen mész dolgozni, vagy ellopod a szerszámokat, akkor ne lepődj meg, ha repülsz!

 

További olvasnivaló a témában: Miért nagyszerű a Wikipédia?